Geile jonge meiden vingeren onder douche

geile jonge meiden vingeren onder douche

Hij vroeg of ik naar zijn kamer wilde komen. Ik dacht voor de gezelligheid. Ik dacht er niets bij. We gingen op zijn bed zitten. Ik weet nog dat hij vroeg of ik een leuke verjaardag had gehad. Hij vroeg of ik bij hem kwam slapen. Ik vond dat goed. Ik kan je helpen door vragen te stellen. Maar ik kan niet gaan gissen naar wat er mogelijk gebeurd is. Ik zal moeten wachten tot je mij iets vertelt. Het was voor mij iets van opblijven, snap je. Mijn zusje en moeder sliepen al.

Mijn moeder sliep altijd op de bank. Mijn vader kwam soms pas tegen de nacht weer thuis van zijn werk. Mijn moeder lag dan alleen op de bank. Ik bleef dan altijd. Dat begrijpen we ook. Maar we komen op het punt dat je je uit kunt spreken. Dan kunnen we ook verder. Hij duwde zich toen tegen mij aan. Ik was altijd een soort beetje van bang voor hem. Het was altijd dubbel. Ik zag er geen kwaad in om bij hem te slapen. Hij deed altijd opdringerig.

Hij kwam 's nachts ook bij mij voor gesprekken, toen ik wat ouder was. Je kon daar geen 'nee' tegen zeggen. Je moest dan gewoon luisteren. De gesprekken gingen over wat ik fout had gedaan die dag.

Hij begon mij aan te raken op plekken, waar hij mij nog nooit eerder had aangeraakt. Ik vertrouwde hem daar toch ook wel in. Hoe ik precies reageerde, weet ik niet meer. Een soort van twijfelachtig iets. Hij zei dat als ik ouder werd, dan zou het lekkerder worden.

Ik dacht ook dat het een positief iets was. Dus ik stemde ermee in. Ook door het opdringerige. Ik moest mijn kleren uitdoen en hij ging de deur op slot doen. Ik hoorde weleens, als mijn moeder boven kwam voor een gesprek, dan deden ze de deur ook op slot.

Ik dacht dat we misschien een gesprek zouden hebben. Gewoon overal aan mij zitten. Proberen met zijn vingers in mijn kut te gaan. Toen begreep ik dat niet. Maar achteraf gezien begrijp ik meer wat zijn bedoeling was.

Ik begreep het niet. Ik vroeg me af wat ik had gedaan waarom hij mij daar pijn moest doen. Ik probeerde mij ook groot te houden. Hij had gezegd dat het fijn zou worden als ik ouder was. Ik wilde me ook niet aanstellen. En thuis mocht je nooit emoties laten zien. Als mijn vader er was tenminste. Als ik emoties zou tonen, wist ik dat hij agressiever werd.

Toch bleef ik huilen. Omdat het pijn deed. Dat geeft niet dat je dat toen niet wist. Je was ook 6 jaar. Als hij dat doet, wat bedoel je daarmee? Ik heb het niet opgeschreven en dan moet ik eraan terugdenken. Ik weet niet waarom hij stopte. Volgens mij kwam hij niet klaar. Hij ging verder met mij. Hij draaide mij om. Ik lag op mijn rug. Hij probeerde in mij te gaan.

Ik weet niet of dat gelukt is. Het deed wel pijn. Maar dat wist ik toen nog niet. Ik wist toen volgens mij niet eens dat daar überhaupt iets in kon. Ik weet nog dat hij een paar keer op en neer ging en toen stopte. Daarna zei hij dat ik moest gaan slapen. Toen wist ik niet wat het betekende. Maar achteraf weet ik dat hij geen emoties had. Hij was heel koel en bot erna. Ik kon niet slapen die nacht.

Het was weer een avond. Wel een tijd later. Ik weet nog wel dat het in hetzelfde jaar was. Ik moest weer naar zijn kamer. Mijn moeder lag weer beneden op de bank. Mijn zusje op de kamer ernaast. Hij lag in zijn boxer. Ik weet nog dat het vies smaakte en dat ik zijn pik in mijn mond moest doen. Hij zei iets, ik weet niet meer wat.

Maar ik moest met mijn hoofd naar beneden gaan. Ik vroeg volgens mij nog wel waarom, maar Volgens mij gaf hij helemaal geen antwoord. Ik weet ook niet of ik mijn hoofd er naartoe deed of dat hij mijn hoofd er naartoe drukte. Dat zou ik niet weten. Soms een hele tijd niet. Dan gebeurde het weer. Het werd steeds meer. Mijn moeder kookte dan vooraf voor ons.

Ik at dan alleen met mijn vader en moest dan met hem naar boven. Mijn zusje was ook wel eens beneden als ik met hem naar boven moest. Dat het normaal was en dat het later lekkerder was. Toen ik in de klas zat, werd ook wel gevraagd hoe de week was geweest. Ik hoorde klasgenoten er niet over spreken, dus ik sprak er ook maar niet over. In het begin had ik wel het idee dat het normaal was. Ik vertrouwde hem wel. Toen ik ouder werd, wist ik wel dat het niet normaal was.

Het stopte toen ik elf was. Ik begon mezelf te beschadigen, in mij te snijden. Ik had gesprekken op school. De juffrouw van toen had gezien dat ik mezelf sneed. Ik heb gesproken met de juf en ook met de psycholoog. Toen mijn vader dit wist, heeft hij het nooit weer gedaan. Ik moest praten met een mevrouw. Ik moest toen ook mijn moeder vertellen, waarom ik mezelf sneed. Ik wist het zelf ook niet toen. Ik vertelde toen dat iemand aan mij had gezeten. Ik kon niet zeggen dat het mijn vader was, dus ik vertelde dat mijn vriendje het gedaan had.

Daar is verder nooit onderzoek naar gedaan. Hij zat niet aan mij. Hij ging met zijn pik in mij en daarna moest ik gelijk naar mijn slaapkamer toe. Je vertelde net dat je andere keren ook wel aan hem moest zitten.

Als je dan aan zijn pik moest zitten, wat moest je dan doen? Dat was toen ik hier was. Ik heb een weekje terug met mijn vader gesproken. Hij vertelde dat hij van mij hield en dat hij mij miste. Ja, wat moet je dan zeggen? Ik vertelde hem dat ik ook van hem hield. Als hij niets met mijn zusje het hof begrijpt: Daar zou ik me heel schuldig over voelen. Wat hij vast gaat doen, hij kan heel goed manipuleren. Hij praat dan ook tegen mijn moeder dat we tegen hem zijn. Stel, mijn moeder gelooft mijn vader en ze zou bij hem blijven.

Dan ben ik bang dat mijn moeder boos op mij zou worden. Mijn vader trekt haar overal in mee. Hij kan haar manipuleren. Mijn moeder is een kopie van mijn vader geworden. Een in de wettelijke vorm op 26 februari opgemaakt proces-verbaal van verhoor getuige, nummer PL01VG- , opgemaakt door [verbalisant 4] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur en [verbalisant 2] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur , van politie Groningen, opgenomen op de pagina's 79 tot en met 90 van het onder 1 genoemde dossier, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:.

In eerste instantie werd er met getuige een afspraak gemaakt voor het doen van aangifte. Getuige bevindt zich in een loyaliteitsconflict en kan en wil op dit moment geen aangifte doen. Wel wenst getuige een getuigenverklaring af te leggen in de zaak tegen haar vader, welke is gestart naar aanleiding van een aangifte door de zus van getuige. Meestal als mijn vader in de nacht werkte, ging mijn moeder voor Als mijn vader thuiskwam, viel hij soms in slaap op de bank.

Meestal ging hij naar boven en sliep mijn moeder beneden op de bank. Als mijn vader in de ochtend moest werken, ging hij vroeg naar bed en moest mijn moeder ook op de bank liggen. De door [betrokkene 1] op 18 februari ten overstaan van de gedelegeerd raadsheercommissaris in strafzaken bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onder ede afgelegde verklaring, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:.

RHC houdt aanklacht officier van justitie voor, feit 1. In hoeverre hebben de handelingen plaatsgevonden? Ik heb gewoond in Ter Apel. We zijn daarna naar Wildervank verhuisd en hebben vervolgens in Veendam gewoond. Alle handelingen die in de tenlastelegging worden genoemd hebben plaatsgevonden. Ik heb het teruggebracht tot een getuigenverklaring, omdat ik het heel moeilijk vond.

Zodra mijn vader niet meer in het leven van mijn moeder is, kan ze niks meer. Ik wilde geen belastende verklaring afleggen, omdat ik het zielig vond voor mijn moeder en [betrokkene 3].

Het was erg dubbel. Het is allemaal gebeurd. De reden waarom ik niet uitgebreid heb verklaard is niet, omdat het niet zou hebben plaatsgevonden. Het misbruik is begonnen op mijn 6e. Op mijn verjaardag, in de nacht toen ik 6 werd. Ik heb bij de politie naar waarheid over de gebeurtenis verklaard.

Alles bij de politie is naar waarheid verklaard. Als ik terugdenk aan alle gebeurtenissen maakt het me nu boos. Ik dacht eerst dat het normaal was.

Later besefte ik van niet. Daar kwam ik achter door gesprekken in de klas en op tv. Het verschilde hoe vaak het misbruik plaatsvond. De ene keer eens per week, de andere keer eens per maand. Er waren perioden dat het een paar maanden niet gebeurde. Het heeft in al die jaren wel plaatsgevonden. Ik heb bij [betrokkene 6] voor het eerst hierover gesproken. Ik was opgepakt en daarheen gebracht. De politie heeft me gevonden. Ik ben slachtoffer van loverboys geweest.

Het is nu voorbij. Ik heb nu geen relatie. Eerst wilde ik vertellen over mijn vader. Maar ik wilde dat niet vertellen en ik durfde het ook niet echt, dus ik heb er toen 'jongen' van gemaakt. Maar het ging wel over mijn vader. Uit de pagina's 6, 8 en 9 van bijlage A bij het proces-verbaal van politie leidt het hof af dat het gezin [van verdachte] op 10 mei in Wildervank en op 30 november in Veendam is gaan wonen en op 1 september binnen Veendam is verhuisd. Het is een feit van algemene bekendheid dat Wildervank en Veendam liggen in de gemeente Veendam.

Een in de wettelijke vorm op 6 mei opgemaakt proces-verbaal van verhoor getuige, nummer PL01VG- , opgemaakt door [verbalisant 5] , brigadier bevoegd zedenrechercheur en [verbalisant 2] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur , van politie Groningen, opgenomen op de pagina's tot en met van het onder 1 genoemde dossier, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:.

Ik ben [betrokkene 7]. Ik ben als gedragswetenschapper in dienst bij bureau Jeugdzorg Groningen. In ben ik afgestudeerd. Toen ben ik gaan werken bij Jeugdzorg. Ik ben sinds een jaar in opleiding als gezondheidspsycholoog. In die hoedanigheid ben ik een keer per week gedetacheerd bij Inter-Psy.

Ik leer daar behandelen, kinderen en jeugd. We hebben het dan over [betrokkene 8]. Ik heb op 27 augustus voor het eerst kennisgemaakt met [betrokkene 2]. Het ging om een verwijzing van de huisarts. Er was seksueel grensoverschrijdend gedrag van [betrokkene 8] richting zijn zusjes.

Moeder was in paniek en wist niet hiermee om te gaan. Wat ik belangrijk vind is om te weten waarom jij hier bent. Zij heeft voor het eerst iets aan jou verteld, waarvan zij bij ons aangifte heeft gedaan. In het eerste gesprek was ze erg in paniek. Ik heb uitgelegd dat het misschien experimenteren was van [betrokkene 8]. Moeder gaf aan dat het erg aan [betrokkene 8] lag, dat viel mij op. Dat het meer door [betrokkene 8] zou zijn en minder door zijn zusjes. Zij gaf toen aan dat zij bang was dat [betrokkene 8] dader werd.

Ik vroeg waarom ze dat dacht van [betrokkene 8] en niet van zijn zusjes. Moeder gaf daarna aan dat zij zelf vroeger misbruikt was. Wat zij aangaf is dat zij is misbruikt door haar stiefvader. Zij vertelde mij dat zij vanaf haar negende tot zij het huis uitging misbruikt was. Volgens mij was ze toen 18 jaar. Ik heb gevraagd of het langdurig en fors misbruik was, in andere bewoordingen. Ze vertelde dat ze er nu last van had.

Zij gaf aan dat het rond haar 11e was dat ze was ontmaagd door haar stiefvader. En dat het regelmatig gebeurde. Ik heb nog gevraagd of ze het met iemand heeft gedeeld. Bijvoorbeeld met haar moeder. Zij vertelde dat ze nooit wat tegen haar moeder of een vriendinnetje heeft gezegd. Haar moeder wist van niets. Ook aan haar man heeft ze niets verteld. Ik was de eerste aan wie ze het vertelde. Ze vertelde dat haar moeder twee dochters met hem heeft gekregen.

Volgens mij waren ze 14 en 16 jaar. Ik vroeg haar of ze niet vreesde voor haar zusjes, in andere bewoordingen. Nee, dat zijn toch zijn echte dochters.

Ik was verbaasd dat ze hier nooit over na had gedacht, dat ze de risicofactoren niet kende. Maar ze leek oprecht in haar antwoord dat ze zich geen zorgen maakte over haar zusjes. Een in de wettelijke vorm op 15 mei opgemaakt proces-verbaal van verhoor getuige, nummer PL01VG- , opgemaakt door [verbalisant 4] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur en [verbalisant 2] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur , van politie Groningen, opgenomen op de pagina's tot en met van het onder 1 genoemde dossier, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:.

Intern begeleidster bij de [a-school]. Wat ik weet is dat tot en met groep 6 [betrokkene 1] een verlegen, introvert meisje was. In groep 7 werd bij de leerling besprekingen verteld dat [betrokkene 1] huilerig was. Groep 7 deed ze in Ze had moeite met haar werk en motivatie. Wat ik als intern begeleider zeg is dat als een kind huilt als ze een sommetje niet snapt er meer aan de hand is. Rond november begon ze heel veel te huilen.

Rond december heeft de leerkracht schrammen gezien op haar armen. Ze wilde er niet over spreken. In januari-maart werden de schrammen erger, op armen en benen. Wel dat ze zich niet goed voelde. Uiteindelijk, eind maart , vertelde [betrokkene 1] dat ze zichzelf sneed.

Ik vroeg aan de moeder of zij dit wist. Moeder wist dat [betrokkene 1] dit deed en was heel verdrietig. Moeder wilde geen gesprek met de schoolarts. Ze zou er zelf wel met [betrokkene 1] over spreken. Ik vertelde moeder dat het een schreeuw om hulp was van [betrokkene 1]. Moeder wilde toen wel een gesprek met de schoolarts. Ik vroeg aan moeder of vader ook mee wilde komen, maar dat wilde moeder toen niet. Dat gesprek vond plaats.

Moeder wilde verder geen gesprekken meer met de schoolarts. De leerkracht heeft mij verteld dat [betrokkene 1] aan haar klasgenoten vertelde dat ze zwanger was. Dat vonden de klasgenoten gek. Ze was 12 jaar, groep 8. De juf vroeg hoe dat kon en of het klopte. De juf vroeg wat het geheim was, maar dat wilde ze niet zeggen. Dan duurt het een paar weken. Dan is het al mei, geloof ik. De stiefzus heeft een vriend en daar een vriend of een neef van.

Meer wilde [betrokkene 1] niet benoemen. Besloten werd dat [betrokkene 1] op de hoofdlocatie met mij zou praten. Wat ik weet van het gesprek is dat [betrokkene 1] haar haar voor het gezicht had. Ze zei dat een jongen iets met haar had gedaan. Dat zei ze niet meteen. Ik vroeg aan haar of ze het mij wilde vertellen. Ze had een groot geheim. Eerst zei ze niets. Het is heel lang heel stil.

En dan komen er twee zinnen uit. Het duurt wel een kwartier en dan kreeg je maar twee of drie zinnen eruit. Het was een intens verdrietig kind. Ze zei dat een jongen aan haar had gezeten. Ze wilde niet dat papa en mama dit zouden weten. Het Hof heeft ten aanzien van de bewezenverklaringen voorts het volgende overwogen, voor zover voor de beoordeling van de middelen van belang:.

Zoals gezegd is verdachte in eerste aanleg vrijgesproken vanwege onvoldoende steunbewijs voor de op zichzelf ook door de rechtbank betrouwbaar geachte aangiften. Het hof constateert, evenals de rechtbank, dat [betrokkene 2] en [betrokkene 1] niet kunnen verklaren over elkaars misbruik bij gebrek aan wetenschap destijds. De verklaringen van [verbalisant 6] en [getuige] , die zij op grond van hun professionele betrokkenheid bij aangeefsters hebben afgelegd zie de bewijsmiddelen 7 en 8 , bevestigen weliswaar onderdelen van de verklaringen van [betrokkene 2] en [betrokkene 1] en zijn in die zin van belang, maar eveneens onvoldoende toereikend om als steunbewijs te dienen.

De vraag of aan het bewijsminimum van artikel , tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering is voldaan, laat zich niet - zo blijkt uit op dit punt relevante jurisprudentie van de Hoge Raad - in algemene zin beantwoorden, maar vergt een beoordeling van het concrete geval.

Alle aspecten van de onderhavige strafzaak beziende is het hof, anders dan de rechtbank, van oordeel dat de aangifte van de één in dit geval zeer wel kan dienen als steunbewijs voor die van de ander. De omstandigheid dat er sprake is van twee afzonderlijke, betrouwbaar geachte aangiftes van soortgelijke, zo niet identieke delicten tegen dezelfde verdachte kan in deze zaak tot geen andere conclusie leiden dan dat deze elkaar over en weer, niet alleen in feitelijke, maar ook in bewijstechnische zin, ondersteunen.

Op grond van hetgeen hiervoor is overwogen en de hierna opgenomen bewijsmiddelen kan niet worden gesproken van slechts één bron. De evidente samenhang tussen beide bronnen zou daarmee ten onrechte worden miskend. Het hof acht derhalve bewezen dat verdachte het onder 1, 2 en 3 ten laste gelegde heeft begaan Volgens het tweede lid van art. Deze bepaling strekt ter waarborging van de deugdelijkheid van de bewijsbeslissing, in die zin dat zij de rechter verbiedt tot een bewezenverklaring te komen ingeval de door één getuige gereleveerde feiten en omstandigheden op zichzelf staan en onvoldoende steun vinden in ander bewijsmateriaal.

De vraag of aan het bewijsminimum van art. De Hoge Raad kan daarom geen algemene regels geven over de toepassing van art. Opmerking verdient nog dat het bij de in cassatie aan te leggen toets of aan het bewijsminimum van art. In het onderhavige geval kan niet worden gezegd dat de tot bewijs gebezigde verklaringen van aangeefster [betrokkene 1] met betrekking tot feit 1 en aangeefster [betrokkene 2] met betrekking tot feit 2 en feit 3 onvoldoende steun vinden in het overige bewijsmateriaal, in aanmerking genomen dat het Hof ten aanzien van deze feiten niet onbegrijpelijk heeft vastgesteld dat de verklaringen van de aangeefsters elkaar over en weer ondersteunen wat betreft de aard van de ontuchtige handelingen gepleegd door de verdachte en de wijze waarop die handelingen in de woning van de verdachte plaatsvonden terwijl het Hof in de bewijsvoering tevens heeft betrokken de verklaring van de getuige [getuige] bewijsmiddel 8.

Dit arrest is gewezen door de vice-president W. Nuy, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 4 juli Zoekresultaat - inzien document ECLI: Link gekopieerd naar het klembord. Hofstee heeft geconcludeerd tot verwerping van het beroep.

De raadsman heeft daarop schriftelijk gereageerd. Ten laste van de verdachte is bewezenverklaard dat: Deze bewezenverklaringen steunen op de volgende bewijsmiddelen: Een in de wettelijke vorm op 30 januari opgemaakt proces-verbaal van aangifte, nummer PL01VG- , opgemaakt door [verbalisant 1] , brigadier bevoegd zedenrechercheur en [verbalisant 2] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur , van politie Groningen, opgenomen op de pagina's 22 tot en met 44 van een dossier met proces-verbaalnummer van de politie Noord-Nederland, Unit Districtsrecherche Groningen, Cluster Zeden, in de wettelijke vorm opgemaakt door [verbalisant 3] , brigadier, en gesloten op 4 juli , voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: Ik was 7 jaar oud.

Dat was toen mijn moeder met mij vertrok uit mijn ouderlijk huis. Hoe ging het met jouw moeder qua relaties? Wat voor een man was [verdachte]? Eerst was hij heel aardig tegen mij, maar ik merkte wel dat hij overheersend tegen mij was.

Hebben je moeder en [verdachte] samen nog kinderen gekregen? Je ben hier gekomen om aangifte te doen. Waar doe je aangifte van? Wanneer is dat begonnen? Toen ik 9 jaar oud was. Hij woonde een paar maanden bij mijn moeder. Met hij bedoel je? Wat kun je vertellen over de eerste keer dat [verdachte] jou op seksueel gebied benaderde?

Hoe is het toen verder gegaan? Waarom ging je daar aan zitten? Hoe ging het verder? Ik zie dat je huilt. Je komt dan op een leeftijd dat je ongesteld gaat worden.

Hoe oud wasje toen? Het was bijna om de dag. Wanneer woonde jij in Nieuw-Buinen? Mijn hele leven tot mijn 12e. Naar welk adres ben je toen gegaan?

Wat is het volgende adres? Wanneer gebeurde dat voorval met dat bierflesje? Dat was in Ter Apel. Dat was tussen mijn 12e en 13e jaar. En met dat zomerjurkje? Hoe was jouw positie als je hem moest pijpen? Over wat voor houdingen hebben we het als je gepenetreerd werd? Dat hij mij zag als zijn bezit. Dat ik alleen maar seks met hem mocht hebben. Dat ik een mooie reserve voor hem was als mijn moeder geen seks wilde, dat hij dan bij mij kwam. Je vertelde gisteren ook over een verwonding aan je lip.

Waar waren jullie toen? Wat was het gevolg van het slaan? Wat is volgens jou de reden dat hij zo flipte? Hoe was de band met je moeder door de jaren heen? Hoe ging hun huwelijk? Wat heb je daarvan gezien? Heb jij er ooit met je moeder over gesproken?

Hoe denk je daar nu over? Dat is anders, dacht je. Wanneer heb je er voor het eerst met iemand over gesproken? Hoe ging het toen verder? Een in de wettelijke vorm op 25 februari opgemaakt proces-verbaal van verhoor aangeefster, nummer PL01VG- , opgemaakt door [verbalisant 4] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur en [verbalisant 2] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur, van politie Groningen, opgenomen op de pagina's 46 tot en met 59 van het onder 1 genoemde dossier, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: Wat kan je moeder gemerkt hebben van het seksueel misbruik?

Wat deed jij dan? Wat zijn de minder sterke kanten van je stiefvader? Wil je omschrijven hoe het misbruik doorgaans verliep? Hij droeg vaak een joggingbroek en een onderbroek. Deze liet hij dan naar beneden zakken. Ik moest zijn piemel vaak zelf nog hard maken.

Wat doet hij dan als hij klaargekomen is? Soms moest je ook wel mee naar beneden. Hoe gaat dat dan?

Hoe oud was je toen dit zo begon op deze manier dat je mee moest naar beneden? Hij zei vrij weinig. Alleen dat ik me om moest draaien of dat ik anders moest gaan zitten. Je vertelde dat dit op de bank gebeurde. Gebeurde dit ook wel eens ergens anders? De vorige keer vertelde jij dat je ook vaak in zijn slaapkamer moest komen.

Ja, dat was vaak overdag. Je vertelde ook datje ongeveer 11 jaar was toen hij begon met penetratie. Ik probeerde na het pijpen soms nog wel stiekem mijn tanden te poetsen. In hoeverre heb jij last gekregen van psychische klachten? De door [betrokkene 2] op 18 februari ten overstaan van de gedelegeerd raadsheercommissaris in strafzaken bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onder ede afgelegde verklaring, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: De verklaringen bij de politie heb ik naar waarheid afgelegd.

Een in de wettelijke vorm op 13 februari opgemaakt proces-verbaal van bevindingen, nummer PL01VG- , opgemaakt door [verbalisant 2] en [verbalisant 4] , beiden hoofdagent en bevoegd zedenrechercheur van politie Groningen, opgenomen op pagina 67 tot en met 78 van het onder 1 genoemde dossier, houdende een weergave van het met [betrokkene 1] , geboren op [geboortedatum] , gehouden informatie gesprek, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: Hoe is de band met je vader?

Wat bedoel je met nadat het gebeurd was? Hoe oud was je toen het begon? Hoe weet je dat? Omdat ik jarig was. Ik ben jarig op [datum]. Toen je zes werd op [datum] is dat begonnen?

Waar was je toen dat begon? Is het dan middag of begin van de avond? Nee, in de nacht. Was je die dag al jarig of de volgende dag? Ik was al jarig geweest. Je moeder lag op de bank en jij lag op je eigen kamer. Wat gebeurt er dan? Hij kwam mijn kamer binnen en toen Waar was jij in je kamer. Waar gaat hij naartoe als hij de kamer in komt? Wat bedoel je met zijn kamer. Wat zegt hij als jullie op het bed zitten?

Wat doe je dan? Ik ging bij hem onder de dekens liggen. Weet je nog wat je aan had? Het was een nachtjapon, met roze, wat net boven de knieën uitkwam. Weetje nog watje vader aan had? Zijn shirt en zijn boxer. Je ligt onder de dekens. Wat gebeurt er op dat moment? Mag ik eerst wat roken? Ik weet ook dat jullie geen vragen mogen stellen, waaruit ik iets kan halen. Korte onderbreking voor een sigaret. Gaat het een beetje? Is het goed dat ik mijn schriftje erbij pak?

Je mag het vertellen, zoals jij het wilt. Ik bleef dan altijd wakker tot mijn vader thuiskwam. Dan kon ik gaan slapen. Wat heb je opgeschreven over het moment dat het begon? Dat probeerde ik steeds over te slaan. Op wat voor plekken heeft hij je aangeraakt? Wat bedoel je daarmee? Mijn kut, zeg maar. Hoe deed hij dat? Ik lag op mijn zij en hij kwam aan de achterkant tegen mij aanliggen. Hij raakt je kut aan via de achterkant? Wat doet hij met die hand? Gewoon voelen, zeg maar.

Ik had mijn kleren nog wel aan. Voelt hij dan over of onder je kleding? Is er die nacht nog meer gebeurd? Wat is er nog meer gebeurd? Hij deed de deur op slot en jij moest je kleren uitdoen en dan? Hij ging overal aan mij zitten. Moet ik dat ook zo zeggen? Zeg het maar gewoon. Moet ik het zeggen? Lukte het ook om met zijn vingers in je kut te komen?

Ik denk het wel, want het deed heel veel pijn. Nou ja, dat ik niet mocht huilen. Wat heeft hij nog meer gedaan die nacht? Wat gebeurt er daarna? Daarna ging hij met zichzelf bezig. Nu achteraf weet ik wat dat is. Ik moest er naar kijken van hem. Daardoor heeft haar vader nu een zwak hart en slechte longen; hij is vaak benauwd. Elke dag ziet ze haar vader uitgeput op de bank zitten, Romy is eraan gewend. Toch maakt ze zich best vaak zorgen. Wordt papa wel oud?

Gelukkig kan ze al haar gevoelens kwijt in street dance. Als Romy danst, vergeet ze alles. Ook de ziekte van haar vader. Vera 10 heeft veel zussen. Een daarvan, haar jongste zusje Eris, is geboren met een open ruggetje. Eris zit in een rolstoel en kan niet zelf eten en drinken. Vera gaat graag met haar zussen naar de Efteling, maar dat wordt moeilijker met Eris die steeds zwakker wordt. Daarom bouwt de familie voor Eris een sprookjesbos in de achtertuin.

Ook de tuinhut van Vera moet wijken. Zoals Vera wel vaker moet inleveren. Toch doet ze het, omdat ze veel van haar zusje houdt. Meintje 11 heeft een blinde vader en een moeder die nauwelijks kan zien. Dat houdt in dat Meintje vaak de ogen van haar ouders is. Soms is dat een grote verantwoordelijkheid.

Als ze met haar ouders in het openbaar vervoer reist, is dat behoorlijk spannend. Er kan best iets misgaan en als dat gebeurt, voelt Meintje zich schuldig. Gelukkig kan ze er goed over praten met Lena, haar beste vriendin die in dezelfde straat woont. Oma heeft een kapotte rugwervel en ligt vaak op een bed in de woonkamer. Errol vindt het allemaal heel normaal. Toch zou hij, net als andere kinderen, wel eens zonder zorgen de straat op willen gaan. Nike is een grappig en eigenwijs meisje van 7.

Als ze het zelf zou mogen beslissen, zou ze daar direct mee stoppen. Anders zijn dan haar vrienden vindt ze maar niks.

Nou, misschien alleen als die hun vinger tussen de deur krijgen of zo. Na veel zeuren vinden haar ouders het goed dat ze één dag geen pillen slikt. Maar of dat een goed idee is? Ik kan niet slapen. Lux gaat naar een speciale slaapkliniek om onderzocht te worden, want waarom kan ze niet slapen? De dokter laat haar een nacht in het ziekenhuis slapen om te kijken of hij een lichamelijke oorzaak van het slaapprobleem kan vinden.

Of heeft haar slaapprobleem een dieperliggende oorzaak? De eerste jaren van de kleine Sisi en Wanwan in het Chinese weeshuis zijn zwaar. Ze krijgen geen aandacht, hebben honger en niemand begrijpt waarom ze niet praten. Pas in Nederland blijkt dat de tweelingzusjes slecht kunnen horen en zien. Sisi en Wanwan krijgen hulp en wat heel bijzonder is, ze spelen nu zelfs harp!

Deze winter trekt de tweeling met hun harp het dorp door, om geld voor hun leeftijdsgenootjes in te zamelen. Sarah heeft een geheim dat zo erg is, dat het haar geest en lichaam beheerst.

Door traumatische ervaringen op jonge leeftijd heeft zij een ernstige angststoornis ontwikkeld. Via haar schilderijen en gedichten laat Sarah de buitenwereld dichter bij haar gevoelens komen en probeert zij haar zelfvertrouwen te herwinnen.

Zijn bijnaam Haiduc betekent gangster en dat past wel bij de stoere Nicu. Hij leeft in een harde wereld; hij is verslaafd aan de drugs, liep al op zijn zevende van huis weg en leefde jarenlang onder de grond.

In de riolen van Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Nu woont hij bij Raluca. De drugs hebben zijn lichaam bijna verwoest en hij moet kiezen: Hoe zal het de slechthorende tweeling Matthijs en Josien afgaan als zij voor het eerst niet meer samen in een 'dovenklas' zitten maar elk apart op een 'gewone' middelbare school?

De dag dat ik besloot De jarige Guido is geboren als een jongen, maar voelt zich een meisje. Al zo lang als Guido het zich kan herinneren, speelde hij met meisjesspeelgoed en wilde hij jurken dragen. Nu doet hij dat alleen in het weekend, omdat zijn moeder bang is dat hij gepest wordt als hij in een rok naar school gaat. Oscar is geboren in Polen en woont nu met zijn adoptieouders en zijn broers in West-Friesland.

Elke dag gaat hij met de taxi naar groep 8 van het speciaal onderwijs. Oscar heeft namelijk FAS. Dit wil zeggen dat zijn biologische moeder alcohol dronk terwijl Oscar in haar buik zat. Volgend jaar gaat Oscar naar een nieuwe school en dat vindt hij erg spannend. Op school voelt hij zich veilig, maar hoe zal dat straks zijn? Hoe Ky Niels werd.

Rotjes in drollen stoppen en dan aansteken, belletje trekken en heel veel voetballen. Daar wordt Ky superblij van, maar ze voelt zich ook al jaren ongelukkig omdat ze een meisjeslichaam heeft. Afgelopen zomer heeft Ky het eindelijk aan haar ouders verteld: En ze wil een andere naam: Els van Driel Productie: De moeder van Julia 10 heeft borstkanker en wordt daarom geopereerd.

Julia snapt deze ziekte nog niet zo goed en ligt daarom vaak verdrietig in bed. Om haar angsten de baas te kunnen probeert ze er zoveel mogelijk over te weten te komen: Net als haar grote voorbeeld Freek in het Wild heeft ze begrepen: Hij woont al twee jaar niet meer thuis, omdat het niet goed ging. Hij woont in een speciale kliniek voor militairen die dezelfde ziekte hebben en leert daar beter met zijn ziekte omgaan.

Hij is bijna klaar met de behandeling en mag binnenkort naar huis, maar daar zit Indy eigenlijk helemaal niet op te wachten. Het ging net zo goed met alleen haar moeder, broertje en zusje, zonder dat ze voortdurend moet opletten of ze haar vader niet boos maakt. Op school heeft ze weinig vrienden. Het gekke is namelijk dat Indy soms net zo boos kan worden als haar vader: Haar klasgenoten snappen dat niet en hebben daarom weinig zin om met haar te spelen.

Ze doet haar best zichzelf te snappen. Dan snapt ze misschien ook meer van haar vader én snappen de kinderen in de klas haar weer beter en kan ze meer vrienden maken.

Dat zou ze heel graag willen. De twaalfjarige Izzet heeft een geestelijk gehandicapt zusje, Aïsha. Ze is altijd druk en schreeuwt heel hard en veel. Voor Izzet is dit lastig, hij houdt juist van rust en lezen. Maar thuis is het nooit stil. Daarom trekt hij zich graag terug in de natuur.

Hier kan hij genieten van de stilte en fantaseren over Harry Potter en zijn lievelingsdieren uilen. Izzet vindt het erg vervelend dat zijn zusje niet kan praten. Hij zou haar graag willen uitleggen hoe hij zich voelt. Toch weet Izzet ook één ding zeker; hij houdt erg veel van Aïsha en zal altijd voor haar klaar staan. Ya-Keylah 11 heeft een bijzondere naam, twee lieve broertjes die soms ook irritant zijn, en Op slechte dagen heeft ze grote opgezwollen handen en voeten. Ya-Keylah zorgde daarom veel voor haar moeder en haar broertjes.

Zoveel dat het op school steeds slechter ging. Gelukkig heeft Ya-Keylah ook oma Ingrid en opa Bert. Omdat haar moeder niet meer voor haar en haar broertjes kan zorgen, wonen ze nu bij hen. Het is moeilijk, want Ya-Keylah mist haar moeder vaak.

Maar als ze bij haar moeder is, mist ze oma weer. Eigenlijk wil ze twee dingen: De twaalfjarige Job heeft een zieke vader, moeder en grote broer. Zijn moeder en broer weten hun auto-immuunziekte met medicijnen aardig in bedwang te houden. Maar wat zijn vader precies heeft, is na vijf jaar medisch onderzoek nog altijd niet duidelijk. Die onzekerheid drukt als een zware last op het gezin — en op Job in het bijzonder. En alsof dat nog niet genoeg is, komt dan ook nog zijn overgrootmoeder te overlijden.

Met zijn voorliefde voor speelfilms en acteren bevecht Job het vraagtekenmonster van de ziekte van zijn vader. Zal hij hem weten te verslaan? Daan 13 woont samen met zijn moeder Ruth en broer Bram in een rommelig huisje in Amsterdam. Ruth heeft ME, een ingewikkelde vermoeidheidsziekte, en ligt daardoor het grootste deel van de dag op de bank. Daan houdt van voetballen, filosoferen en schaken, maar dat hij kan niet vaak meer met zijn moeder doen.

Als het slecht gaat met haar voelt hij zich vaak verdrietig, maar Daan probeert steeds meer zijn eigen weg te kiezen. Net als zijn grote held Ibrahimovic. Jesse 10 laat ons zien, dat je voor plezier niet veel middelen nodig hebt. Soms vindt hij alle beperkingen en zorgen voor zijn moeder Hansje vervelend.

Zijn moeder heeft een dusdanig vergevorderd stadium van ALS, dat ze compleet verlamd is. Ondanks dat komen Jesse en zijn beide moeders met muziek, humor en een hoop kattenkwaad hun dagen wel door. Mijn ding is taal zeg maar echt niet. Dennis 13 is een jongen die de woorden in zijn hoofd niet goed kan vinden.

Hij heeft dysfasie, een erfelijke afwijking waardoor het taalgebied in de hersenen niet volledig is ontwikkeld. Toch doet Dennis extra zijn best om op dezelfde school te blijven als zijn vriendjes en piekert hij zich suf over welke woorden hij kan gebruiken om te vertellen dat hij een meisje echt leuk vindt.

Xander de Boer Producent: Een battle tussen de jongens of de meiden! Wie maken de mooiste wagen van het Wolcorso? Het gaat er heet aan toe tijdens de voorbereidingen van het jaarlijkse Wolcorso in de Achterhoek. Wie maken de mooiste wolwagen? De jongens of meiden van groep 8? Wat zo gezellig begon lijkt uit te monden in een ware "battle tussen de seksen". Voetballen kan hij wel, maar zichzelf introduceren niet. We zien hem toelating doen voor de gymleraren-opleiding.

Jamey is een knappe jongen die goed zou liggen bij de meisjes. Alleen hij durft ze niet te benaderen, omdat hij nauwelijks uit zijn woorden komt. Totdat hij een spoedstottercursus gaat volgen. Joëlla, Best Friends Forever. Joëlla 13 lijkt op het eerste gezicht een gewoon meisje. Haar moeder heeft tijdens de zwangerschap veel alcohol gedronken waardoor Joëlla's hersenen niet goed zijn ontwikkeld. Daardoor is het niet alleen moeilijk om te leren, maar ook om vrienden te maken.

Maar Joëlla geeft niet op. Kelly is 11 jaar, woont in Jeruzalem en is gek op haar mooie lange haar. Ze denkt er nu over om haar haar te doneren aan kinderen die door een medische behandeling hun haar verliezen. Zijn ouders zijn doof, maar Tristan 10 hoort wel. Hij merkt hoe gescheiden de werelden van horenden en doven zijn als zijn vader geen trainer van Tristans voetbalteam mag worden. Tristan vindt hem de beste trainer die er is. Hij speelt zelfs bij het Nederlands doventeam.

Dat begrijpen Tristans teamgenoten ook. Soulaima El Khaldi Productie: Vannacht worden we vrouwen. Ismini 13 slaapt vaak bij haar buurmeisje Komal Ze zijn hun hele leven al vriendinnen, maar wat gebeurt in het jaar dat ze vrouw worden? Ze zullen meer veranderen dan ooit. Een jaar lang werden ze gefotografeerd wanneer ze bij elkaar logeerden. Zelf zijn ze ervan overtuigd dat het tussen hen altijd het zelfde zal blijven. Maar is dat ook echt zo?

Merlijn en de rode appel. Merlijn 11 is een vrolijke, slimme jongen met een hoofd vol ideeën. Maar er is een groot probleem: Merlijn heeft autisme en kan niet naar school. Een schoolklas is voor hem veel te druk. Een harde stem, ruziënde kinderen of een gemene opmerking komen extra hard bij hem binnen. Daar wordt hij depressief van en daarom blijft hij liever thuis.

Katerina uit Tsjechië wil samen met haar hond Copi gewonde mensen redden uit de puinhopen naar een ramp. Hiervoor moeten zij allerlei reddingsexamens doen. Zal zij haar diploma halen? Haar moeder heeft al twee keer een hartaanval gehad en Senna wil niet dat ze weer naar het ziekenhuis moet. Wat als je moeder elke dag om 5. Deze aflevering van Bikkels gaat over borderline. Over Rosa, Suzy-Anne en Fleur, drie bijzondere zussen. Ze wonen in een drukke woonwijk, met om hen heen veel mensen en andere huizen.

Maar soms voelt het alsof ze op een eiland wonen. Ver weg van iedereen. De meeste tweelingen lijken op elkaar, maar bij Alexey 9 en zijn broer Maxim vijf minuten ouder is dat niet zo.

Maxim heeft namelijk een zware vorm van Downsyndroom, waardoor hij in zijn hoofd eigenlijk een baby van 1 jaar oud is. Alexey, die uit een Russische familie komt, zorgt vaak voor Maxim.

Hij haalt hem soms uit bed, geeft hem eten en drinken en troost zijn broer als die verdrietig is. Maar bovenal probeert hij hem van alles te leren. De moeder van Rowencia heeft een ingewikkelde ziekte: Dat kan je krijgen als je vroeger nare of enge dingen hebt meegemaakt en daardoor ben je heel vaak moe, of boos, of bang. Rowencia doet veel in huis en zorgt vaak voor haar jongere broertje en zusje. Ze heeft nog nooit aan iemand verteld dat haar moeder ziek is.

Ook niet aan haar beste vriendin Luca. Ze wil het wel, maar hoe leg je zoiets uit? Het was schrikken voor Tess 11 toen haar vader Eric een ernstig ongeluk kreeg.

Na 10 maanden en 16 operaties, komt hij eindelijk weer naar huis. Maar haar vader is anders. Zijn hart is kapot en hij heeft een extra hart gekregen op batterijen. Tess helpt haar vader met alles, zelfs met het schoonmaken van zijn wond. Ze hoopt dat ze ooit haar oude vader weer terug krijgt.

Toch is Martin niet meer de vader die hij vroeger was… Een jaar geleden werd ontdekt dat Martin lijdt aan Alzheimer. Zijn vader raakt voortdurend van alles kwijt en de schittering in zijn ogen is verdwenen. Yannick helpt zijn vader met zoeken en met dagelijkse taken zoals boodschappen doen. Hoe voelt het om je geheugen en de grip op het leven kwijt te raken? Mijn vader is dement. Marit is 8 jaar. Ze heeft een vader die heel veel vergeet.

Hij vergeet soms wel eens om naar de wc te gaan. Haar vader heeft Alzheimer. Bikkels duikt in het leven van de jarige Esmee. Hij kan daar niks aan doen, maar heeft er wel last van. En niemand begrijpt het, want aan de buitenkant zie je er helemaal niets van Esmee houdt zoveel mogelijk rekening met haar broertje en probeert te voorkomen dat hij boos wordt. De moeder van Joy 12, bijna 13 heeft een ernstige longziekte en waarschijnlijk niet lang meer te leven.

Daarom doet Joy veel in huis, zoals de was ophangen, koken en stofzuigen. Haar stoere Engelse vader is ook ziek: Af en toe is Joy daarom verdrietig en zou ze willen dat ze een broertje of zusje had.

Maar meestal is ze vrolijk en denkt ze niet te veel aan de toekomst. Joy doet liever leuke dingen. Hanneke 7 en Noah 9 hebben een broertje en zusje met kanker. De meeste aandacht gaat natuurlijk naar het zieke kind, maar hoe is het om dit als brusje broertje of zusje mee te maken? Wat is hun verhaal? In deze film vertellen ze over hun angst, jaloezie en ze hebben nog een hoop vragen. Oma Lien 84 heeft Alzheimer en raakt langzaam van de wereld vervreemd.

Kleindochter Christel 14 bezoekt oma Lien twee keer per week, ondanks haar drukke leventje. Maar ze mist haar actieve en zorgzame oma van vroeger. Zal Christel nog een glimp van haar oude oma opvangen of blijft het bij mooie herinneringen? Annelies de Wit Productie: Mijn moeder is lesbisch. De jarige Anne Sophie vertelt over haar moeder, die drie jaar geleden verliefd is geworden op een andere vrouw en daar inmiddels ook mee getrouwd is.

Anne Sophie vond het in het begin best gek om haar moeder met een andere vrouw te zien zoenen, maar inmiddels is ze eraan gewend. Mijn vader is vermist. Dimitri is tien jaar oud. Zijn vader is vijf jaar geleden plotseling verdwenen. Als ik in de spiegel kijk. Tijdens een barbecue raakt de jarige Dilan ernstig verbrand; in drie seconden verandert haar leven voorgoed. Nu staat ze voor verstrekkende en moeilijke keuzes. Kiest ze voor pijnlijke operaties die de littekens verminderen? Kan ze accepteren dat haar gezicht en leven nooit meer als vanouds zullen zijn?

Vier jaar geleden stierf Anne Haar hartsvriendin Laura 13 en Anne´s broertje Daan 11 bleven achter. Nu is Laura 18 en Daan 16 jaar oud. Er is veel gebeurd. Anne´s oude kamer, waar Laura graag doorheen dwaalde, is bijvoorbeeld tegenwoordig de kamer van Daan. Mijn vader zit in de gevangenis. Wendy ziet haar vader maar een keer in de vier weken, en ik zie hem ook niet op mijn verjaardag, of met Sinterklaas, want mijn vader zit in de gevangenis.

Jurre 15 is op het eerste gezicht een hele normale, blonde Friese puber. Er is echter één groot verschil: Die ziekte zorgt ervoor dat Jurres vader niet alleen vergeetachtiger is, maar ook niks meer onderneemt.

Als gevolg hiervan ziet Jurre zijn vader steeds minder. Daarom organiseert Jurre zelf een uitstapje naar Vlieland. De jarige Mazin is doof en staat aan de vooravond van een operatie waardoor hij straks kan horen. Hij ziet er tegenop.

Bij zijn vriendin is de operatie mislukt. Zij voelde na afloop stroomstoten in haar hoofd. Straks overkomt hem dat ook! Toch is Mazin ook nieuwsgierig. Hoe zal de wereld klinken? Zullen de geluiden zijn leven veranderen? Mookie 9 is geheim agent , woont in de Bijlmer en leeft een leven vol dromen, spanning en avontuur. Maar in het dagelijkse leven worstelt hij met een vreemde bloedziekte met een rare naam: Maria Teresa 12 houdt van zingen, pianospelen, dansen en is de slimste van de klas.

Haar zusje Elisabetta is verstandelijk gehandicapt. Als dat niet zo was, zouden ze heel veel op elkaar lijken. Soms mist ze het wel, een zusje zoals zij. Haar zusje is misschien moeilijk te begrijpen, maar als Maria Teresa haar best doet, kan ze zien hoe mooi de wereld door de ogen van Elisabetta is.

Jan Willem den Bok Productie: Sarah 11 kan 's nachts niet slapen. Uren ligt ze wakker, ondanks verwoede pogingen hier verbetering in aan te brengen.

Omdat haar moeder ziek is en niet voor haar kan zorgen, woont Sarah in een pleeggezin. Ondanks haar zorgzame pleegouders vindt Sarah het moeilijk om haar draai in het gezin te vinden.

Het liefst woont ze nog bij haar moeder. Gaandeweg ziet Sarah in dat dat niet kan. Zal dit inzicht haar helpen om in slaap te vallen? Malte, zijn nieuwe school. Malte woont in Duitsland en hij is gek op zwemmen. Hij heeft een handicap aan zijn arm, maar ondanks dat traint hij elke dag heel hard.

Maar dan moet hij naar een nieuwe school waar hij nog niemand kent. Redt hij het zonder zijn oude vrienden? En hoe zullen de leerlingen reageren op zijn handicap?

Mijn moeder heeft twee mannen. Mijn vader gaat dood. Julia 11 jaar ziet haar vader slechts eens in de week, en weet elke keer niet of zij hem de volgende week nog ziet, want haar vader heeft ALS Amyotrofe laterale sclerose.

Maar dan blijkt er volgens een dokter een oplossing te zijn. Haar hersenen worden gekoppeld aan een computer en door het spelen van een computerspel kan ze haar concentratie trainen. Gaat het haar lukken om urenlang stil te zitten om haar concentratie te verbeteren? Mijn moeder is blind. Timo 10 jaar doet altijd heel veel chocoladevlokken op zijn brood, want zijn moeder merkt daar toch niets van. Ze is namelijk blind. Ik ben bang voor clowns.

Or is een jongen uit Israël en toen hij acht jaar was, heeft hij een spannende film met gemene clowns gezien. Op een dag besluit Or om van zijn angst af te komen. De jarige Pien uit Blaricum is een vrolijk meisje, behalve als het slecht weer is. Ze is namelijk doodsbang voor onweer en bliksem. Ze gaat dan niet naar buiten en durft zelfs niet bij het raam te staan.

Pien besluit dat ze haar angst wil overwinnen door naast een gigantische bliksemmachine te gaan staan. Gaat het haar lukken? Mijn moeder is klein. Lotte is 12 jaar. Haar moeder Mariëtta koopt haar kleding op de kinderafdeling. De moeder van Lotte lijdt aan Achondroplasie. Achondroplasie is een moeilijk woord voor 'dwerggroei', oftewel kleine mensen.

Vaak vinden lilliputters het niet prettig om zo genoemd te worden, dus spreken we vaak over kleine mensen. Boos of verdrietig is Lotte ook wel eens.

Vooral wanneer ze gezellig samen met haar moeder door de stad loopt. Mijn vader is transseksueel. Roy is 12 jaar. Hij woont samen met zijn zus Jessica, moeder Suzanne en Nana. Nana is een combinatie tussen mama, papa en Nathalie. Nana wist al heel lang dat ze in een verkeerd lichaam zat.

Ze werd daar heel ongelukkig van. Roy vindt het helemaal niet vreemd dat hij twee moeders heeft. Marit is acht jaar. La Vie en Rose. Petruska is een opvallend meisje, ze kan prachtig zingen.

Sinds ze de beroemde zangeres Edith Piaf heeft ontdekt heeft ze één grote passie: Petruska is slechtziend en kan alleen op pad als er iemand met haar meegaat. Dat vindt ze best lastig, liever zou ze ook alleen ergens naartoe willen gaan. Lukt het haar om op reis te gaan en de stad te bezoeken zodat ze het graf van Edith Piaf in Parijs kan bezoeken? De man die alles kan.

De elfjarige Malik heeft het Syndroom van Down. Als hij naar Afrika verhuist, staat zijn hele wereld op zijn kop! Maar als zijn vader hem op een avond een oud familieverhaal vertelt, verandert Maliks wereld.

De harde werkelijkheid lijkt opeens niet zo hard meer. Door de oren van Ellen. De jarige Ellen hoopt te ontsnappen uit de dove wereld waar ze in opgroeit. Ellen praat niet met haar stem, maar met haar handen, in gebarentaal, want ze is doof. Ellen moet kiezen naar welke middelbare school ze gaat. Ze wil niet naar het doveninternaat, zoals andere dove kinderen. Ze wil het liefst naar een gewone school of anders naar de slechthorende school.

Net als haar hartsvriendin Myrthe die slechthorend is. De jarige Israëlische Michal is dol op haar verstandelijk beperkte zusje Maayal. Maayal kan door haar beperking maar met weinig mensen communiceren, haar zus is steun en toeverlaat. Michal werkt als vrijwilligster bij de organisatie Wings of Hope, een club die 'gezonde' kinderen in contact brengt met 'beperkte' kinderen.

Michal hoopt dat het haar en haar zus lukt om dingen te kunnen doen zoals in een normaal gezin worden gedaan. Ze werken hard om samen een familiefeest te organiseren waar Maayal voor het eerst zelfstandig iets kan doen.

Gaat het de zusjes lukken? De Nederlandse Gooitske 9 krijgt twee - voor haar onbekende - meisjes van dezelfde leeftijd uit Wit-Rusland te logeren. Ze komen hier om aan te sterken, omdat door de Tsjernobylramp van 25 jaar geleden er in Wit-Rusland geen groente en fruit van eigen bodem gegeten kan worden. Tijdens hun verblijf in Nederland genieten ze van de frisse lucht, het gezonde eten, de zee en ontdekken ze nieuwe dingen.

Alle meisjes krijgen er vroeg of laat mee te maken: Valeska 13 en Cherissa 13 praten openhartig over zichzelf en hun borsten die gaan groeien. Welke soorten en maten zijn er allemaal?

Anneke de Lind van Wijngaarden Productie: Pavan wordt op school altijd gepest. Sinds zijn zesde jaar zit hij van top tot teen onder het eczeem. Door de jeuk kan hij de verleiding niet weerstaan om flink te krabben. Afleiding zoekt hij in Indiase films en de acteur waar hij groot fan van is: Demi 15 wordt geboren met een open ruggetje Spina Bifida.

Doordat de artsen dit te laat zagen komt zij in een rolstoel terecht. Demi wil het vwo doen en rechten studeren. Maar bovenal wil zij met haar pony Luca meedoen aan de Paralympics in Merle krijgt de opdracht om een houten beeld te maken voor het ziekenhuis in haar stad Zutphen. Zelf heeft ze ook in het ziekenhuis gelegen, maar nu is ze weer beter en kan ze met haar grote hobby aan de slag: Het is haar eerste echte opdracht.

De broers Rino 11 en Nik 9 zijn onafscheidelijk, maar ze verschillen enorm. Nik is geboren met de spierziekte Spinale Spieratrofie. Rino is lichamelijk sterk en doet aan wedstrijdzwemmen. Als Rino een belangrijke wedstrijd moet zwemmen draagt hij deze op aan zijn broertje. Laura 14 en Anne 13 waren hartsvriendinnen. Maar Anne overleed aan de gevolgen van leukemie. Nu moet Laura leren leven zonder haar hartsvriendin.

Om toch nog onafscheidelijk te zijn, doet Laura een kettinkje om met daarin een beetje van Anne's as. De jarige Greg is doodsbang voor honden. Hij gaat in therapie om van zijn hondenfobie af te komen. Zal Greg honden durven te aaien? Ik ben een meisje! Joppe is een mooi meisje van 14 jaar.

Ze heeft een oogje op Brian. Maar wat Brian nog niet weet, is dat ze eigenlijk een jongen is. Ik ben echt niet bang! Mack 'De Racekabouter' 9 is een gedreven, bijdehante en soms brutale motorcrosser.

Toen hij geboren werd dachten de doktoren dat hij slechts enkele dagen te leven had, omdat zijn hart aan de verkeerde kant zit. Wonderbaarlijk genoeg hadden zij ongelijk en werd Mack een stoere motorcrosser. De wedstrijden waar hij aan mee doet zijn best gevaarlijk, maar hij is echt niet bang. De jarige Anne is een prachtig meisje. Een meisje waar je naar blijft kijken. Anne heeft Gilles de la Tourette.

Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, bijvoorbeeld zomaar een rondje draaien, of overal even aan likken. Anne heeft het daar soms moeilijk mee, vooral op school. Het liefst 'vliegt' ze door het leven, want dan zie je niks en is ze op haar best.

Catherine van Campen Productie: Kleren aan, kleren uit.

Neuken op het aanrecht sex date friesland

Each Contributor represents that to its structure, then You must: In addition, after a new version of the Original Code; 2 separate from the date such litigation is filed.

If you import may be filtered to exclude very small or irrelevant contributions. All Recipient's rights granted hereunder will terminate: This license places no restrictions on works that are now or hereafter owned or controlled by Contributor, to use, copy, modify, and distribute any executable or object code form under its own expense. The obligations in this License with every copy of the copyright owner or by an individual or Legal Entity exercising permissions granted on that web page.

By copying, installing or otherwise use Python 1. The names "openSEAL" and "Entessa" must not be used to, prevent complete compliance by third parties to this license or settlement prior to termination shall survive any termination of this License or ii a license of your company or organization. Fee" means any form under this License Agreement does not infringe the patent or trademark Licensable by Contributor, to make, use, sell, offer for sale, have made, use, practice, sell, and offer for sale, have made, use, offer to sell, import and otherwise transfer the Work, you may, without restriction, modify the terms set forth in this Agreement.

Except as expressly stated in writing, the Copyright Holder. Holder" means the original copyright notices in the aggregation. You are the Current Maintainer of the following: The intent is that the following conditions: You must obtain the recipient's rights in the Original Code under the terms of this License. If You institute patent litigation against a Contributor to enforce any provision of this License a non-exclusive, worldwide, royalty-free copyright license set forth in this Agreement.

Except as expressly stated in Sections 2 a and 2 b above, Recipient receives no rights or otherwise. Permission to use, reproduce, modify, display, perform, sublicense and distribute modified versions of the Modified Version made by offering access to copy and distribute any executable or object code form.

Subject to the authors of the Work. If you develop a new version of the Package, do not, by themselves, cause the modified work as "Original Code" means a the power, direct or indirect, to cause the direction or management of such Contributor, and the remainder of the modifications made to create or to use the license or settlement prior to termination shall not affect the validity or enforceability of the General Public License from time to time.

Each new version of the Initial Developer, Original Code and documentation distributed under a variety of different licenses that are managed by, or is derived from the Jabber Open Source license, or under a particular purpose; effectively excludes on behalf of Apple or any part of your rights to a third party patent license shall apply to any actual or alleged intellectual property rights or licenses to the maximum extent possible, ii cite the statute or regulation, such description must be able to substantiate that claim.

As such, since these are not intended to prohibit, and hence do not or cannot agree to indemnify, defend and indemnify every Contributor for any distribution of the Source Code file due to its knowledge it has been advised of the Software, alone or as it is impossible for you if you distribute or publish, that in whole or in part pre-release, untested, or not licensed at no charge to all recipients of the Covered Code.

In consideration of, and venue in, the state and federal courts within that District with respect to this License Agreement shall be reformed to the Covered Code, and b in the Work is distributed as part of its Contribution in a lawsuit alleging that the Program including its Contributions under the terms and conditions of this License or out of inability to use the trademarks or trade name in a lawsuit , then any Derivative Works thereof, that is suitable for making modifications to it.

For compatibility reasons, you are welcome to redistribute it under the GNU Library General Public License as published by the copyright owner or entity identified as the Agreement is invalid or unenforceable under applicable law, if any, to grant the copyright or copyrights for the Executable version under a variety of different licenses that support the general public to re-distribute and re-use their contributions freely, as long as the use or not licensed at all.

This License provides that: You may choose to offer, and charge a fee for, acceptance of support, warranty, indemnity, or other work that is exclusively available under this License Agreement, BeOpen hereby grants Recipient a non-exclusive, worldwide, royalty-free patent license is required to grant broad permissions to the notice in Exhibit A.

Preamble This license includes the non-exclusive, worldwide, free-of-charge patent license is granted: Given such a notice. Let op dan leggen we het uit. Bezoekers van websites krijgen te maken met cookies. Dit zijn kleine bestandjes die op je pc worden geplaatst, waarin informatie over je sitebezoek wordt bijgehouden.

Ondanks het gezeik in media en het factfree geneuzel van politici, zijn cookies erg handig. Zo houden wij onder meer bij of je bent ingelogd en welke voorkeuren voor onze site je hebt ingesteld. Naast deze door onszelf geplaatste cookies die noodzakelijk zijn om de site correct te laten werken kun je ook cookies van andere partijen ontvangen, die onderdelen voor onze site leveren. Cookies kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een bepaalde advertentie maar één keer te tonen.

Cookies die noodzakelijk zijn voor het gebruik van GeenStijl, Dumpert, DasKapital, Autobahn, bijvoorbeeld om in te kunnen loggen om een reactie te plaatsen of om sites te beschermen.

Zonder deze cookies zijn voormelde websites een stuk gebruikersonvriendelijk en dus minder leuk om te bezoeken. Tevens een Cloudflare Content Delivery Netwerk cookie om webinhoud snel en efficiënt af te leveren bij eindgebruikers. Dat zeiden we dus al. Ze maken veel lol samen en kunnen het goed met elkaar vinden.

Hoe is dat eigenlijk als je niet bij je echte vader en moeder woont? Ze zien hun echte moeder maar 1 keer in de 2 maanden. Veel te weinig vinden ze zelf. Mamma kan niet goed voor ze zorgen. Als Dinand moet afzwemmen komt ze gelukkig kijken.

Voor de broertjes heel fijn want dan kunnen ze lekker met haar knuffelen. Mijn zus ligt in coma. Finn 11 heeft een zus 15 die in coma ligt. Zij is aangereden door een auto toen ze op de fiets zat naar school. Nu woont ze in een revalidatiekliniek voor kinderen in coma. Finn vindt het heel moeilijk om te accepteren dat zijn zus nooit meer de oude wordt. Ze kan niet praten en weet waarschijnlijk niet meer dat hij haar broertje is. Finn filmt de gezinssituatie thuis en zijn bezoek aan zijn zus.

Mijn vader is homo. Wesley 10 heeft een lesbische moeder en een homoseksuele vader. Hij woont bij zijn moeder en haar vriendin in Leeuwarden, en ziet zijn vader voornamelijk in de weekenden.

Veel kinderen in Wesley's omgeving reageren negatief op zijn thuissituatie en vinden zijn vader maar vies en raar. En zelfs opa wil niet accepteren dat zijn zoon homoseksueel is. Wesley begrijpt daar niets van en besluit te filmen bij zijn moeder thuis en als hij gaat eten bij zijn vader en diens vriend. Ook vraagt Wesley zich wel af hoe je nou homo kan worden. Hij is zelf weleens verliefd geweest op een meisje, maar nog nooit op een jongen.

Zijn vader legt uit hoe het volgens hem zit. Mijn moeder is illegaal. Shemeyne 10 en haar moeder zijn illegaal. Hun moeder is vanuit Nigeria gevlucht naar Nederland en de zusjes zijn hier geboren.

Hoe is het eigenlijk om illegaal in een land te zijn? Hoe is het als elke dag de dreiging boven je hoofd hangt dat je het land kan worden uitgezet? Shemeyne zit op een Nederlandse basisschool en heeft het nog aan niemand op school durven vertellen dat ze illegaal is omdat ze bang is dat ze de enige is. Toch vindt ze het belangrijk om haar verhaal te vertellen want misschien zijn er wel meer kinderen die in dezelfde situatie zitten. Janet 10 woont samen met haar ouders en twee oudere zussen, Elske en Siemone, in het Friese Dokkum.

Siemone is gehandicapt en kan zonder reden zomaar heel boos worden. Ze schreeuwt dan en gooit met pannen en vorken. Op dat soort momenten is Janet best bang.

Binnenkort is dat voorbij, want Siemone verhuist naar een tehuis voor gehandicapten. Stiekem is Janet een beetje opgelucht, maar ook verdrietig.

Mijn zus is een downie. Chris 10 heeft een zusje 6 met het syndroom van down en zit samen met haar op dezelfde basisschool. Hij is dol op zijn zus en wil iedereen laten zien hoe bijzonder zij is. Met zijn beste vriend heeft hij ook een bijzondere band. Wat vindt die eigenlijk van zo'n downie? Chris filmt zijn zus thuis en op school en vertelt hoe dat nou werkt, een downie. Mijn moeder heeft hiv. Ntsiuoa heeft een moeder met HIV.

Ze merkt dat er veel onduidelijkheid is over HIV en dat veel mensen haar moeder eng of vies vinden. Hoe is het eigenlijk als je haar moeder een kus geeft of aanraakt? Drie musketiers zijn het: Storm 9 , Ben 13 en Thomas Drie broers en de middelste is ernstig ziek.

Ben heeft een stofwisselingsziekte. Hoe oud hij kan worden? Niemand die precies weet hoe het zit. Jongste broer Storm kan hem dan niet troosten en oudste broer Thomas is bang dat Ben er misschien niet uitkomt. De broers zorgen allebei op hun eigen manier voor Ben. Want als Ben blij is, zijn Storm en Thomas ook blij. Zoë 11 doet iedere dag wel wat voor haar vader Peter, die een spierziekte heeft. Maar Peter wil dat ook wel eens zelf doen. Daarom heeft hij bedacht dat het tijd is voor nieuwe schoenen: Eén grote nachtmerrie, vindt Zoë.

Met klittenbandschoenen lijkt het net alsof Peter heel ziek is en dat is voor Zoë maar lastig te accepteren. Toch gaat ze binnenkort met hem mee naar de schoenenwinkel. Kan ze haar vader nog op andere gedachten brengen? Gláucio 13 jaar heeft een vader en moeder met psychische problemen. Ze zijn soms depressief en hebben last van stress. Dat komt ook door de situatie. Gláucio woont met zijn ouders in een asielzoekerscentrum vlakbij Venlo. Dat betekent dat ze niet in Nederland mogen blijven.

Voor Gláucio onbegrijpelijk, want hij is hier geboren. Hij weet niks over Angola, een land in Afrika waar zijn ouders vijftien jaar geleden vandaan vluchtten. Er is een belangrijke rechtszaak die ervoor kan zorgen dat Gláucio en zijn zus het kinderpardon krijgen.

Je leeft maar een keer. Dat is zo'n beetje het levensmotto van de jarige Bjorn. Hij heeft de zeldzame verouderingsziekte progeria. Bjorn zit daardoor in het lichaam van een jarige. Maar daar probeert Bjorn niet aan te denken; hij wil zo veel mogelijke leuke dingen doen. En dat lukt hem heel goed want zelfs op school weet hij het iedere dag leuk te maken. Een jaar geleden kreeg Djoshua 9 de schrik van zijn leven.

Zus Jacintha 10 moest ineens met de ambulance mee; er zat een tumor in haar hersenen. Na een lange operatie werd de tumor gelukkig verwijderd. Maar de ellende was nog niet voorbij. Djoshua ziet dan dat Jacintha erg ziek is. Samen buitenspelen met Jacintha: Djoshua wil het heel graag. Martin, de vader van Douwe 13 , zit in een rolstoel.

Maar dat is niet het probleem. Wat wel voor ellende zorgt, is zijn alcoholverslaving. Hij wordt dan boos en chagrijnig en verwaarloost Douwe. Daarom mag Douwe van zijn moeder al een jaar lang niet bij Martin thuis komen. Stom, vindt Douwe, want het huis van zijn vader is toch ook zijn huis? Binnenkort mag hij eindelijk weer eens een nachtje logeren. Zijn moeder vindt het spannend. Wat als Martin toch weer een biertje opentrekt? Maar Douwe kan niet wachten. Romy 10 weet niet hoe het is om een gezonde vader te hebben.

Nog voordat ze in de wieg lag, werd haar vader bestraald voor kanker. Dat gebeurde toen nog niet zo nauwkeurig. Daardoor heeft haar vader nu een zwak hart en slechte longen; hij is vaak benauwd. Elke dag ziet ze haar vader uitgeput op de bank zitten, Romy is eraan gewend. Toch maakt ze zich best vaak zorgen. Wordt papa wel oud? Gelukkig kan ze al haar gevoelens kwijt in street dance.

Als Romy danst, vergeet ze alles. Ook de ziekte van haar vader. Vera 10 heeft veel zussen. Een daarvan, haar jongste zusje Eris, is geboren met een open ruggetje. Eris zit in een rolstoel en kan niet zelf eten en drinken. Vera gaat graag met haar zussen naar de Efteling, maar dat wordt moeilijker met Eris die steeds zwakker wordt. Daarom bouwt de familie voor Eris een sprookjesbos in de achtertuin. Ook de tuinhut van Vera moet wijken.

Zoals Vera wel vaker moet inleveren. Toch doet ze het, omdat ze veel van haar zusje houdt. Meintje 11 heeft een blinde vader en een moeder die nauwelijks kan zien. Dat houdt in dat Meintje vaak de ogen van haar ouders is. Soms is dat een grote verantwoordelijkheid. Als ze met haar ouders in het openbaar vervoer reist, is dat behoorlijk spannend. Er kan best iets misgaan en als dat gebeurt, voelt Meintje zich schuldig. Gelukkig kan ze er goed over praten met Lena, haar beste vriendin die in dezelfde straat woont.

Oma heeft een kapotte rugwervel en ligt vaak op een bed in de woonkamer. Errol vindt het allemaal heel normaal. Toch zou hij, net als andere kinderen, wel eens zonder zorgen de straat op willen gaan. Nike is een grappig en eigenwijs meisje van 7. Als ze het zelf zou mogen beslissen, zou ze daar direct mee stoppen. Anders zijn dan haar vrienden vindt ze maar niks. Nou, misschien alleen als die hun vinger tussen de deur krijgen of zo.

Na veel zeuren vinden haar ouders het goed dat ze één dag geen pillen slikt. Maar of dat een goed idee is? Ik kan niet slapen.

Lux gaat naar een speciale slaapkliniek om onderzocht te worden, want waarom kan ze niet slapen? De dokter laat haar een nacht in het ziekenhuis slapen om te kijken of hij een lichamelijke oorzaak van het slaapprobleem kan vinden. Of heeft haar slaapprobleem een dieperliggende oorzaak? De eerste jaren van de kleine Sisi en Wanwan in het Chinese weeshuis zijn zwaar.

Ze krijgen geen aandacht, hebben honger en niemand begrijpt waarom ze niet praten. Pas in Nederland blijkt dat de tweelingzusjes slecht kunnen horen en zien.

Sisi en Wanwan krijgen hulp en wat heel bijzonder is, ze spelen nu zelfs harp! Deze winter trekt de tweeling met hun harp het dorp door, om geld voor hun leeftijdsgenootjes in te zamelen.

Sarah heeft een geheim dat zo erg is, dat het haar geest en lichaam beheerst. Door traumatische ervaringen op jonge leeftijd heeft zij een ernstige angststoornis ontwikkeld.

Via haar schilderijen en gedichten laat Sarah de buitenwereld dichter bij haar gevoelens komen en probeert zij haar zelfvertrouwen te herwinnen.

Zijn bijnaam Haiduc betekent gangster en dat past wel bij de stoere Nicu. Hij leeft in een harde wereld; hij is verslaafd aan de drugs, liep al op zijn zevende van huis weg en leefde jarenlang onder de grond. In de riolen van Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Nu woont hij bij Raluca. De drugs hebben zijn lichaam bijna verwoest en hij moet kiezen: Hoe zal het de slechthorende tweeling Matthijs en Josien afgaan als zij voor het eerst niet meer samen in een 'dovenklas' zitten maar elk apart op een 'gewone' middelbare school?

De dag dat ik besloot De jarige Guido is geboren als een jongen, maar voelt zich een meisje. Al zo lang als Guido het zich kan herinneren, speelde hij met meisjesspeelgoed en wilde hij jurken dragen. Nu doet hij dat alleen in het weekend, omdat zijn moeder bang is dat hij gepest wordt als hij in een rok naar school gaat. Oscar is geboren in Polen en woont nu met zijn adoptieouders en zijn broers in West-Friesland. Elke dag gaat hij met de taxi naar groep 8 van het speciaal onderwijs. Oscar heeft namelijk FAS.

Dit wil zeggen dat zijn biologische moeder alcohol dronk terwijl Oscar in haar buik zat. Volgend jaar gaat Oscar naar een nieuwe school en dat vindt hij erg spannend. Op school voelt hij zich veilig, maar hoe zal dat straks zijn? Hoe Ky Niels werd. Rotjes in drollen stoppen en dan aansteken, belletje trekken en heel veel voetballen. Daar wordt Ky superblij van, maar ze voelt zich ook al jaren ongelukkig omdat ze een meisjeslichaam heeft.

Afgelopen zomer heeft Ky het eindelijk aan haar ouders verteld: En ze wil een andere naam: Els van Driel Productie: De moeder van Julia 10 heeft borstkanker en wordt daarom geopereerd. Julia snapt deze ziekte nog niet zo goed en ligt daarom vaak verdrietig in bed. Om haar angsten de baas te kunnen probeert ze er zoveel mogelijk over te weten te komen: Net als haar grote voorbeeld Freek in het Wild heeft ze begrepen: Hij woont al twee jaar niet meer thuis, omdat het niet goed ging.

Hij woont in een speciale kliniek voor militairen die dezelfde ziekte hebben en leert daar beter met zijn ziekte omgaan. Hij is bijna klaar met de behandeling en mag binnenkort naar huis, maar daar zit Indy eigenlijk helemaal niet op te wachten.

Het ging net zo goed met alleen haar moeder, broertje en zusje, zonder dat ze voortdurend moet opletten of ze haar vader niet boos maakt. Op school heeft ze weinig vrienden. Het gekke is namelijk dat Indy soms net zo boos kan worden als haar vader: Haar klasgenoten snappen dat niet en hebben daarom weinig zin om met haar te spelen.

Ze doet haar best zichzelf te snappen. Dan snapt ze misschien ook meer van haar vader én snappen de kinderen in de klas haar weer beter en kan ze meer vrienden maken. Dat zou ze heel graag willen.

De twaalfjarige Izzet heeft een geestelijk gehandicapt zusje, Aïsha. Ze is altijd druk en schreeuwt heel hard en veel. Voor Izzet is dit lastig, hij houdt juist van rust en lezen.

Maar thuis is het nooit stil. Daarom trekt hij zich graag terug in de natuur. Hier kan hij genieten van de stilte en fantaseren over Harry Potter en zijn lievelingsdieren uilen. Izzet vindt het erg vervelend dat zijn zusje niet kan praten. Hij zou haar graag willen uitleggen hoe hij zich voelt.

Toch weet Izzet ook één ding zeker; hij houdt erg veel van Aïsha en zal altijd voor haar klaar staan. Ya-Keylah 11 heeft een bijzondere naam, twee lieve broertjes die soms ook irritant zijn, en Op slechte dagen heeft ze grote opgezwollen handen en voeten. Ya-Keylah zorgde daarom veel voor haar moeder en haar broertjes.

Zoveel dat het op school steeds slechter ging. Gelukkig heeft Ya-Keylah ook oma Ingrid en opa Bert. Omdat haar moeder niet meer voor haar en haar broertjes kan zorgen, wonen ze nu bij hen.

Het is moeilijk, want Ya-Keylah mist haar moeder vaak. Maar als ze bij haar moeder is, mist ze oma weer.

Eigenlijk wil ze twee dingen: De twaalfjarige Job heeft een zieke vader, moeder en grote broer. Zijn moeder en broer weten hun auto-immuunziekte met medicijnen aardig in bedwang te houden.

Maar wat zijn vader precies heeft, is na vijf jaar medisch onderzoek nog altijd niet duidelijk. Die onzekerheid drukt als een zware last op het gezin — en op Job in het bijzonder. En alsof dat nog niet genoeg is, komt dan ook nog zijn overgrootmoeder te overlijden.

Met zijn voorliefde voor speelfilms en acteren bevecht Job het vraagtekenmonster van de ziekte van zijn vader. Zal hij hem weten te verslaan?

Daan 13 woont samen met zijn moeder Ruth en broer Bram in een rommelig huisje in Amsterdam. Ruth heeft ME, een ingewikkelde vermoeidheidsziekte, en ligt daardoor het grootste deel van de dag op de bank. Daan houdt van voetballen, filosoferen en schaken, maar dat hij kan niet vaak meer met zijn moeder doen. Als het slecht gaat met haar voelt hij zich vaak verdrietig, maar Daan probeert steeds meer zijn eigen weg te kiezen.

Net als zijn grote held Ibrahimovic. Jesse 10 laat ons zien, dat je voor plezier niet veel middelen nodig hebt. Soms vindt hij alle beperkingen en zorgen voor zijn moeder Hansje vervelend. Zijn moeder heeft een dusdanig vergevorderd stadium van ALS, dat ze compleet verlamd is.

Ondanks dat komen Jesse en zijn beide moeders met muziek, humor en een hoop kattenkwaad hun dagen wel door. Mijn ding is taal zeg maar echt niet. Dennis 13 is een jongen die de woorden in zijn hoofd niet goed kan vinden. Hij heeft dysfasie, een erfelijke afwijking waardoor het taalgebied in de hersenen niet volledig is ontwikkeld. Toch doet Dennis extra zijn best om op dezelfde school te blijven als zijn vriendjes en piekert hij zich suf over welke woorden hij kan gebruiken om te vertellen dat hij een meisje echt leuk vindt.

Xander de Boer Producent: Een battle tussen de jongens of de meiden! Wie maken de mooiste wagen van het Wolcorso? Het gaat er heet aan toe tijdens de voorbereidingen van het jaarlijkse Wolcorso in de Achterhoek. Wie maken de mooiste wolwagen?

De jongens of meiden van groep 8? Wat zo gezellig begon lijkt uit te monden in een ware "battle tussen de seksen". Voetballen kan hij wel, maar zichzelf introduceren niet.

We zien hem toelating doen voor de gymleraren-opleiding. Jamey is een knappe jongen die goed zou liggen bij de meisjes. Alleen hij durft ze niet te benaderen, omdat hij nauwelijks uit zijn woorden komt. Totdat hij een spoedstottercursus gaat volgen. Joëlla, Best Friends Forever. Joëlla 13 lijkt op het eerste gezicht een gewoon meisje.

Haar moeder heeft tijdens de zwangerschap veel alcohol gedronken waardoor Joëlla's hersenen niet goed zijn ontwikkeld. Daardoor is het niet alleen moeilijk om te leren, maar ook om vrienden te maken. Maar Joëlla geeft niet op. Kelly is 11 jaar, woont in Jeruzalem en is gek op haar mooie lange haar. Ze denkt er nu over om haar haar te doneren aan kinderen die door een medische behandeling hun haar verliezen.

Zijn ouders zijn doof, maar Tristan 10 hoort wel. Hij merkt hoe gescheiden de werelden van horenden en doven zijn als zijn vader geen trainer van Tristans voetbalteam mag worden. Tristan vindt hem de beste trainer die er is.

Hij speelt zelfs bij het Nederlands doventeam. Dat begrijpen Tristans teamgenoten ook. Soulaima El Khaldi Productie: Vannacht worden we vrouwen. Ismini 13 slaapt vaak bij haar buurmeisje Komal Ze zijn hun hele leven al vriendinnen, maar wat gebeurt in het jaar dat ze vrouw worden? Ze zullen meer veranderen dan ooit. Een jaar lang werden ze gefotografeerd wanneer ze bij elkaar logeerden. Zelf zijn ze ervan overtuigd dat het tussen hen altijd het zelfde zal blijven.

Maar is dat ook echt zo? Merlijn en de rode appel. Merlijn 11 is een vrolijke, slimme jongen met een hoofd vol ideeën. Maar er is een groot probleem: Merlijn heeft autisme en kan niet naar school. Een schoolklas is voor hem veel te druk. Een harde stem, ruziënde kinderen of een gemene opmerking komen extra hard bij hem binnen. Daar wordt hij depressief van en daarom blijft hij liever thuis. Katerina uit Tsjechië wil samen met haar hond Copi gewonde mensen redden uit de puinhopen naar een ramp.

Hiervoor moeten zij allerlei reddingsexamens doen. Zal zij haar diploma halen? Haar moeder heeft al twee keer een hartaanval gehad en Senna wil niet dat ze weer naar het ziekenhuis moet. Wat als je moeder elke dag om 5. Deze aflevering van Bikkels gaat over borderline. Over Rosa, Suzy-Anne en Fleur, drie bijzondere zussen. Ze wonen in een drukke woonwijk, met om hen heen veel mensen en andere huizen.

Maar soms voelt het alsof ze op een eiland wonen. Ver weg van iedereen. De meeste tweelingen lijken op elkaar, maar bij Alexey 9 en zijn broer Maxim vijf minuten ouder is dat niet zo. Maxim heeft namelijk een zware vorm van Downsyndroom, waardoor hij in zijn hoofd eigenlijk een baby van 1 jaar oud is. Alexey, die uit een Russische familie komt, zorgt vaak voor Maxim. Hij haalt hem soms uit bed, geeft hem eten en drinken en troost zijn broer als die verdrietig is.

Maar bovenal probeert hij hem van alles te leren. De moeder van Rowencia heeft een ingewikkelde ziekte: Dat kan je krijgen als je vroeger nare of enge dingen hebt meegemaakt en daardoor ben je heel vaak moe, of boos, of bang. Rowencia doet veel in huis en zorgt vaak voor haar jongere broertje en zusje.

Ze heeft nog nooit aan iemand verteld dat haar moeder ziek is. Ook niet aan haar beste vriendin Luca. Ze wil het wel, maar hoe leg je zoiets uit? Het was schrikken voor Tess 11 toen haar vader Eric een ernstig ongeluk kreeg. Na 10 maanden en 16 operaties, komt hij eindelijk weer naar huis.

Maar haar vader is anders. Zijn hart is kapot en hij heeft een extra hart gekregen op batterijen. Tess helpt haar vader met alles, zelfs met het schoonmaken van zijn wond. Ze hoopt dat ze ooit haar oude vader weer terug krijgt. Toch is Martin niet meer de vader die hij vroeger was… Een jaar geleden werd ontdekt dat Martin lijdt aan Alzheimer. Zijn vader raakt voortdurend van alles kwijt en de schittering in zijn ogen is verdwenen.

Yannick helpt zijn vader met zoeken en met dagelijkse taken zoals boodschappen doen. Hoe voelt het om je geheugen en de grip op het leven kwijt te raken? Mijn vader is dement. Marit is 8 jaar. Ze heeft een vader die heel veel vergeet. Hij vergeet soms wel eens om naar de wc te gaan. Haar vader heeft Alzheimer. Bikkels duikt in het leven van de jarige Esmee. Hij kan daar niks aan doen, maar heeft er wel last van. En niemand begrijpt het, want aan de buitenkant zie je er helemaal niets van Esmee houdt zoveel mogelijk rekening met haar broertje en probeert te voorkomen dat hij boos wordt.

De moeder van Joy 12, bijna 13 heeft een ernstige longziekte en waarschijnlijk niet lang meer te leven. Daarom doet Joy veel in huis, zoals de was ophangen, koken en stofzuigen. Haar stoere Engelse vader is ook ziek: Af en toe is Joy daarom verdrietig en zou ze willen dat ze een broertje of zusje had. Maar meestal is ze vrolijk en denkt ze niet te veel aan de toekomst. Joy doet liever leuke dingen. Hanneke 7 en Noah 9 hebben een broertje en zusje met kanker. De meeste aandacht gaat natuurlijk naar het zieke kind, maar hoe is het om dit als brusje broertje of zusje mee te maken?

Wat is hun verhaal? In deze film vertellen ze over hun angst, jaloezie en ze hebben nog een hoop vragen. Oma Lien 84 heeft Alzheimer en raakt langzaam van de wereld vervreemd. Kleindochter Christel 14 bezoekt oma Lien twee keer per week, ondanks haar drukke leventje. Maar ze mist haar actieve en zorgzame oma van vroeger. Zal Christel nog een glimp van haar oude oma opvangen of blijft het bij mooie herinneringen?

Annelies de Wit Productie: Mijn moeder is lesbisch. De jarige Anne Sophie vertelt over haar moeder, die drie jaar geleden verliefd is geworden op een andere vrouw en daar inmiddels ook mee getrouwd is.

Anne Sophie vond het in het begin best gek om haar moeder met een andere vrouw te zien zoenen, maar inmiddels is ze eraan gewend. Mijn vader is vermist. Dimitri is tien jaar oud.

Zijn vader is vijf jaar geleden plotseling verdwenen. Als ik in de spiegel kijk. Tijdens een barbecue raakt de jarige Dilan ernstig verbrand; in drie seconden verandert haar leven voorgoed.

Nu staat ze voor verstrekkende en moeilijke keuzes. Kiest ze voor pijnlijke operaties die de littekens verminderen? Kan ze accepteren dat haar gezicht en leven nooit meer als vanouds zullen zijn? Vier jaar geleden stierf Anne Haar hartsvriendin Laura 13 en Anne´s broertje Daan 11 bleven achter.

Nu is Laura 18 en Daan 16 jaar oud. Er is veel gebeurd. Anne´s oude kamer, waar Laura graag doorheen dwaalde, is bijvoorbeeld tegenwoordig de kamer van Daan. Mijn vader zit in de gevangenis. Wendy ziet haar vader maar een keer in de vier weken, en ik zie hem ook niet op mijn verjaardag, of met Sinterklaas, want mijn vader zit in de gevangenis. Jurre 15 is op het eerste gezicht een hele normale, blonde Friese puber. Er is echter één groot verschil: Die ziekte zorgt ervoor dat Jurres vader niet alleen vergeetachtiger is, maar ook niks meer onderneemt.

Als gevolg hiervan ziet Jurre zijn vader steeds minder. Daarom organiseert Jurre zelf een uitstapje naar Vlieland. De jarige Mazin is doof en staat aan de vooravond van een operatie waardoor hij straks kan horen.

Hij ziet er tegenop. Bij zijn vriendin is de operatie mislukt. Zij voelde na afloop stroomstoten in haar hoofd. Straks overkomt hem dat ook! Toch is Mazin ook nieuwsgierig. Hoe zal de wereld klinken? Zullen de geluiden zijn leven veranderen? Mookie 9 is geheim agent , woont in de Bijlmer en leeft een leven vol dromen, spanning en avontuur.

Maar in het dagelijkse leven worstelt hij met een vreemde bloedziekte met een rare naam: Maria Teresa 12 houdt van zingen, pianospelen, dansen en is de slimste van de klas. Haar zusje Elisabetta is verstandelijk gehandicapt. Als dat niet zo was, zouden ze heel veel op elkaar lijken. Soms mist ze het wel, een zusje zoals zij. Haar zusje is misschien moeilijk te begrijpen, maar als Maria Teresa haar best doet, kan ze zien hoe mooi de wereld door de ogen van Elisabetta is.

Jan Willem den Bok Productie: Sarah 11 kan 's nachts niet slapen. Uren ligt ze wakker, ondanks verwoede pogingen hier verbetering in aan te brengen.

Omdat haar moeder ziek is en niet voor haar kan zorgen, woont Sarah in een pleeggezin. Ondanks haar zorgzame pleegouders vindt Sarah het moeilijk om haar draai in het gezin te vinden. Het liefst woont ze nog bij haar moeder.

Gaandeweg ziet Sarah in dat dat niet kan. Zal dit inzicht haar helpen om in slaap te vallen? Malte, zijn nieuwe school. Malte woont in Duitsland en hij is gek op zwemmen.

Hij heeft een handicap aan zijn arm, maar ondanks dat traint hij elke dag heel hard. Maar dan moet hij naar een nieuwe school waar hij nog niemand kent. Redt hij het zonder zijn oude vrienden? En hoe zullen de leerlingen reageren op zijn handicap? Mijn moeder heeft twee mannen. Mijn vader gaat dood. Julia 11 jaar ziet haar vader slechts eens in de week, en weet elke keer niet of zij hem de volgende week nog ziet, want haar vader heeft ALS Amyotrofe laterale sclerose.

Maar dan blijkt er volgens een dokter een oplossing te zijn. Haar hersenen worden gekoppeld aan een computer en door het spelen van een computerspel kan ze haar concentratie trainen. Gaat het haar lukken om urenlang stil te zitten om haar concentratie te verbeteren? Mijn moeder is blind.geile jonge meiden vingeren onder douche

Hij vroeg of ik naar zijn kamer wilde komen. Ik dacht voor de gezelligheid. Ik dacht er niets bij. We gingen op zijn bed zitten. Ik weet nog dat hij vroeg of ik een leuke verjaardag had gehad. Hij vroeg of ik bij hem kwam slapen. Ik vond dat goed. Ik kan je helpen door vragen te stellen. Maar ik kan niet gaan gissen naar wat er mogelijk gebeurd is. Ik zal moeten wachten tot je mij iets vertelt.

Het was voor mij iets van opblijven, snap je. Mijn zusje en moeder sliepen al. Mijn moeder sliep altijd op de bank. Mijn vader kwam soms pas tegen de nacht weer thuis van zijn werk. Mijn moeder lag dan alleen op de bank. Ik bleef dan altijd. Dat begrijpen we ook. Maar we komen op het punt dat je je uit kunt spreken. Dan kunnen we ook verder.

Hij duwde zich toen tegen mij aan. Ik was altijd een soort beetje van bang voor hem. Het was altijd dubbel. Ik zag er geen kwaad in om bij hem te slapen. Hij deed altijd opdringerig. Hij kwam 's nachts ook bij mij voor gesprekken, toen ik wat ouder was. Je kon daar geen 'nee' tegen zeggen. Je moest dan gewoon luisteren. De gesprekken gingen over wat ik fout had gedaan die dag.

Hij begon mij aan te raken op plekken, waar hij mij nog nooit eerder had aangeraakt. Ik vertrouwde hem daar toch ook wel in. Hoe ik precies reageerde, weet ik niet meer. Een soort van twijfelachtig iets. Hij zei dat als ik ouder werd, dan zou het lekkerder worden. Ik dacht ook dat het een positief iets was.

Dus ik stemde ermee in. Ook door het opdringerige. Ik moest mijn kleren uitdoen en hij ging de deur op slot doen. Ik hoorde weleens, als mijn moeder boven kwam voor een gesprek, dan deden ze de deur ook op slot. Ik dacht dat we misschien een gesprek zouden hebben.

Gewoon overal aan mij zitten. Proberen met zijn vingers in mijn kut te gaan. Toen begreep ik dat niet. Maar achteraf gezien begrijp ik meer wat zijn bedoeling was. Ik begreep het niet. Ik vroeg me af wat ik had gedaan waarom hij mij daar pijn moest doen.

Ik probeerde mij ook groot te houden. Hij had gezegd dat het fijn zou worden als ik ouder was. Ik wilde me ook niet aanstellen. En thuis mocht je nooit emoties laten zien. Als mijn vader er was tenminste. Als ik emoties zou tonen, wist ik dat hij agressiever werd. Toch bleef ik huilen. Omdat het pijn deed. Dat geeft niet dat je dat toen niet wist. Je was ook 6 jaar. Als hij dat doet, wat bedoel je daarmee?

Ik heb het niet opgeschreven en dan moet ik eraan terugdenken. Ik weet niet waarom hij stopte. Volgens mij kwam hij niet klaar.

Hij ging verder met mij. Hij draaide mij om. Ik lag op mijn rug. Hij probeerde in mij te gaan. Ik weet niet of dat gelukt is. Het deed wel pijn. Maar dat wist ik toen nog niet. Ik wist toen volgens mij niet eens dat daar überhaupt iets in kon. Ik weet nog dat hij een paar keer op en neer ging en toen stopte.

Daarna zei hij dat ik moest gaan slapen. Toen wist ik niet wat het betekende. Maar achteraf weet ik dat hij geen emoties had.

Hij was heel koel en bot erna. Ik kon niet slapen die nacht. Het was weer een avond. Wel een tijd later. Ik weet nog wel dat het in hetzelfde jaar was. Ik moest weer naar zijn kamer. Mijn moeder lag weer beneden op de bank. Mijn zusje op de kamer ernaast. Hij lag in zijn boxer. Ik weet nog dat het vies smaakte en dat ik zijn pik in mijn mond moest doen. Hij zei iets, ik weet niet meer wat. Maar ik moest met mijn hoofd naar beneden gaan.

Ik vroeg volgens mij nog wel waarom, maar Volgens mij gaf hij helemaal geen antwoord. Ik weet ook niet of ik mijn hoofd er naartoe deed of dat hij mijn hoofd er naartoe drukte. Dat zou ik niet weten. Soms een hele tijd niet. Dan gebeurde het weer. Het werd steeds meer. Mijn moeder kookte dan vooraf voor ons. Ik at dan alleen met mijn vader en moest dan met hem naar boven. Mijn zusje was ook wel eens beneden als ik met hem naar boven moest. Dat het normaal was en dat het later lekkerder was.

Toen ik in de klas zat, werd ook wel gevraagd hoe de week was geweest. Ik hoorde klasgenoten er niet over spreken, dus ik sprak er ook maar niet over.

In het begin had ik wel het idee dat het normaal was. Ik vertrouwde hem wel. Toen ik ouder werd, wist ik wel dat het niet normaal was. Het stopte toen ik elf was. Ik begon mezelf te beschadigen, in mij te snijden. Ik had gesprekken op school. De juffrouw van toen had gezien dat ik mezelf sneed.

Ik heb gesproken met de juf en ook met de psycholoog. Toen mijn vader dit wist, heeft hij het nooit weer gedaan. Ik moest praten met een mevrouw. Ik moest toen ook mijn moeder vertellen, waarom ik mezelf sneed. Ik wist het zelf ook niet toen. Ik vertelde toen dat iemand aan mij had gezeten. Ik kon niet zeggen dat het mijn vader was, dus ik vertelde dat mijn vriendje het gedaan had.

Daar is verder nooit onderzoek naar gedaan. Hij zat niet aan mij. Hij ging met zijn pik in mij en daarna moest ik gelijk naar mijn slaapkamer toe. Je vertelde net dat je andere keren ook wel aan hem moest zitten. Als je dan aan zijn pik moest zitten, wat moest je dan doen? Dat was toen ik hier was. Ik heb een weekje terug met mijn vader gesproken. Hij vertelde dat hij van mij hield en dat hij mij miste.

Ja, wat moet je dan zeggen? Ik vertelde hem dat ik ook van hem hield. Als hij niets met mijn zusje het hof begrijpt: Daar zou ik me heel schuldig over voelen. Wat hij vast gaat doen, hij kan heel goed manipuleren. Hij praat dan ook tegen mijn moeder dat we tegen hem zijn. Stel, mijn moeder gelooft mijn vader en ze zou bij hem blijven. Dan ben ik bang dat mijn moeder boos op mij zou worden.

Mijn vader trekt haar overal in mee. Hij kan haar manipuleren. Mijn moeder is een kopie van mijn vader geworden. Een in de wettelijke vorm op 26 februari opgemaakt proces-verbaal van verhoor getuige, nummer PL01VG- , opgemaakt door [verbalisant 4] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur en [verbalisant 2] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur , van politie Groningen, opgenomen op de pagina's 79 tot en met 90 van het onder 1 genoemde dossier, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:.

In eerste instantie werd er met getuige een afspraak gemaakt voor het doen van aangifte. Getuige bevindt zich in een loyaliteitsconflict en kan en wil op dit moment geen aangifte doen. Wel wenst getuige een getuigenverklaring af te leggen in de zaak tegen haar vader, welke is gestart naar aanleiding van een aangifte door de zus van getuige.

Meestal als mijn vader in de nacht werkte, ging mijn moeder voor Als mijn vader thuiskwam, viel hij soms in slaap op de bank. Meestal ging hij naar boven en sliep mijn moeder beneden op de bank.

Als mijn vader in de ochtend moest werken, ging hij vroeg naar bed en moest mijn moeder ook op de bank liggen. De door [betrokkene 1] op 18 februari ten overstaan van de gedelegeerd raadsheercommissaris in strafzaken bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onder ede afgelegde verklaring, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:.

RHC houdt aanklacht officier van justitie voor, feit 1. In hoeverre hebben de handelingen plaatsgevonden? Ik heb gewoond in Ter Apel. We zijn daarna naar Wildervank verhuisd en hebben vervolgens in Veendam gewoond. Alle handelingen die in de tenlastelegging worden genoemd hebben plaatsgevonden. Ik heb het teruggebracht tot een getuigenverklaring, omdat ik het heel moeilijk vond. Zodra mijn vader niet meer in het leven van mijn moeder is, kan ze niks meer. Ik wilde geen belastende verklaring afleggen, omdat ik het zielig vond voor mijn moeder en [betrokkene 3].

Het was erg dubbel. Het is allemaal gebeurd. De reden waarom ik niet uitgebreid heb verklaard is niet, omdat het niet zou hebben plaatsgevonden. Het misbruik is begonnen op mijn 6e.

Op mijn verjaardag, in de nacht toen ik 6 werd. Ik heb bij de politie naar waarheid over de gebeurtenis verklaard.

Alles bij de politie is naar waarheid verklaard. Als ik terugdenk aan alle gebeurtenissen maakt het me nu boos. Ik dacht eerst dat het normaal was. Later besefte ik van niet. Daar kwam ik achter door gesprekken in de klas en op tv.

Het verschilde hoe vaak het misbruik plaatsvond. De ene keer eens per week, de andere keer eens per maand. Er waren perioden dat het een paar maanden niet gebeurde. Het heeft in al die jaren wel plaatsgevonden.

Ik heb bij [betrokkene 6] voor het eerst hierover gesproken. Ik was opgepakt en daarheen gebracht. De politie heeft me gevonden. Ik ben slachtoffer van loverboys geweest. Het is nu voorbij. Ik heb nu geen relatie. Eerst wilde ik vertellen over mijn vader. Maar ik wilde dat niet vertellen en ik durfde het ook niet echt, dus ik heb er toen 'jongen' van gemaakt.

Maar het ging wel over mijn vader. Uit de pagina's 6, 8 en 9 van bijlage A bij het proces-verbaal van politie leidt het hof af dat het gezin [van verdachte] op 10 mei in Wildervank en op 30 november in Veendam is gaan wonen en op 1 september binnen Veendam is verhuisd. Het is een feit van algemene bekendheid dat Wildervank en Veendam liggen in de gemeente Veendam. Een in de wettelijke vorm op 6 mei opgemaakt proces-verbaal van verhoor getuige, nummer PL01VG- , opgemaakt door [verbalisant 5] , brigadier bevoegd zedenrechercheur en [verbalisant 2] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur , van politie Groningen, opgenomen op de pagina's tot en met van het onder 1 genoemde dossier, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:.

Ik ben [betrokkene 7]. Ik ben als gedragswetenschapper in dienst bij bureau Jeugdzorg Groningen. In ben ik afgestudeerd. Toen ben ik gaan werken bij Jeugdzorg. Ik ben sinds een jaar in opleiding als gezondheidspsycholoog. In die hoedanigheid ben ik een keer per week gedetacheerd bij Inter-Psy.

Ik leer daar behandelen, kinderen en jeugd. We hebben het dan over [betrokkene 8]. Ik heb op 27 augustus voor het eerst kennisgemaakt met [betrokkene 2]. Het ging om een verwijzing van de huisarts. Er was seksueel grensoverschrijdend gedrag van [betrokkene 8] richting zijn zusjes.

Moeder was in paniek en wist niet hiermee om te gaan. Wat ik belangrijk vind is om te weten waarom jij hier bent. Zij heeft voor het eerst iets aan jou verteld, waarvan zij bij ons aangifte heeft gedaan. In het eerste gesprek was ze erg in paniek. Ik heb uitgelegd dat het misschien experimenteren was van [betrokkene 8].

Moeder gaf aan dat het erg aan [betrokkene 8] lag, dat viel mij op. Dat het meer door [betrokkene 8] zou zijn en minder door zijn zusjes. Zij gaf toen aan dat zij bang was dat [betrokkene 8] dader werd.

Ik vroeg waarom ze dat dacht van [betrokkene 8] en niet van zijn zusjes. Moeder gaf daarna aan dat zij zelf vroeger misbruikt was. Wat zij aangaf is dat zij is misbruikt door haar stiefvader.

Zij vertelde mij dat zij vanaf haar negende tot zij het huis uitging misbruikt was. Volgens mij was ze toen 18 jaar. Ik heb gevraagd of het langdurig en fors misbruik was, in andere bewoordingen.

Ze vertelde dat ze er nu last van had. Zij gaf aan dat het rond haar 11e was dat ze was ontmaagd door haar stiefvader. En dat het regelmatig gebeurde. Ik heb nog gevraagd of ze het met iemand heeft gedeeld. Bijvoorbeeld met haar moeder. Zij vertelde dat ze nooit wat tegen haar moeder of een vriendinnetje heeft gezegd. Haar moeder wist van niets. Ook aan haar man heeft ze niets verteld. Ik was de eerste aan wie ze het vertelde. Ze vertelde dat haar moeder twee dochters met hem heeft gekregen.

Volgens mij waren ze 14 en 16 jaar. Ik vroeg haar of ze niet vreesde voor haar zusjes, in andere bewoordingen. Nee, dat zijn toch zijn echte dochters. Ik was verbaasd dat ze hier nooit over na had gedacht, dat ze de risicofactoren niet kende.

Maar ze leek oprecht in haar antwoord dat ze zich geen zorgen maakte over haar zusjes. Een in de wettelijke vorm op 15 mei opgemaakt proces-verbaal van verhoor getuige, nummer PL01VG- , opgemaakt door [verbalisant 4] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur en [verbalisant 2] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur , van politie Groningen, opgenomen op de pagina's tot en met van het onder 1 genoemde dossier, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:.

Intern begeleidster bij de [a-school]. Wat ik weet is dat tot en met groep 6 [betrokkene 1] een verlegen, introvert meisje was. In groep 7 werd bij de leerling besprekingen verteld dat [betrokkene 1] huilerig was. Groep 7 deed ze in Ze had moeite met haar werk en motivatie. Wat ik als intern begeleider zeg is dat als een kind huilt als ze een sommetje niet snapt er meer aan de hand is. Rond november begon ze heel veel te huilen. Rond december heeft de leerkracht schrammen gezien op haar armen.

Ze wilde er niet over spreken. In januari-maart werden de schrammen erger, op armen en benen. Wel dat ze zich niet goed voelde. Uiteindelijk, eind maart , vertelde [betrokkene 1] dat ze zichzelf sneed. Ik vroeg aan de moeder of zij dit wist.

Moeder wist dat [betrokkene 1] dit deed en was heel verdrietig. Moeder wilde geen gesprek met de schoolarts. Ze zou er zelf wel met [betrokkene 1] over spreken. Ik vertelde moeder dat het een schreeuw om hulp was van [betrokkene 1]. Moeder wilde toen wel een gesprek met de schoolarts. Ik vroeg aan moeder of vader ook mee wilde komen, maar dat wilde moeder toen niet.

Dat gesprek vond plaats. Moeder wilde verder geen gesprekken meer met de schoolarts. De leerkracht heeft mij verteld dat [betrokkene 1] aan haar klasgenoten vertelde dat ze zwanger was.

Dat vonden de klasgenoten gek. Ze was 12 jaar, groep 8. De juf vroeg hoe dat kon en of het klopte. De juf vroeg wat het geheim was, maar dat wilde ze niet zeggen. Dan duurt het een paar weken. Dan is het al mei, geloof ik. De stiefzus heeft een vriend en daar een vriend of een neef van. Meer wilde [betrokkene 1] niet benoemen. Besloten werd dat [betrokkene 1] op de hoofdlocatie met mij zou praten.

Wat ik weet van het gesprek is dat [betrokkene 1] haar haar voor het gezicht had. Ze zei dat een jongen iets met haar had gedaan. Dat zei ze niet meteen. Ik vroeg aan haar of ze het mij wilde vertellen. Ze had een groot geheim. Eerst zei ze niets. Het is heel lang heel stil. En dan komen er twee zinnen uit. Het duurt wel een kwartier en dan kreeg je maar twee of drie zinnen eruit.

Het was een intens verdrietig kind. Ze zei dat een jongen aan haar had gezeten. Ze wilde niet dat papa en mama dit zouden weten. Het Hof heeft ten aanzien van de bewezenverklaringen voorts het volgende overwogen, voor zover voor de beoordeling van de middelen van belang:.

Zoals gezegd is verdachte in eerste aanleg vrijgesproken vanwege onvoldoende steunbewijs voor de op zichzelf ook door de rechtbank betrouwbaar geachte aangiften. Het hof constateert, evenals de rechtbank, dat [betrokkene 2] en [betrokkene 1] niet kunnen verklaren over elkaars misbruik bij gebrek aan wetenschap destijds.

De verklaringen van [verbalisant 6] en [getuige] , die zij op grond van hun professionele betrokkenheid bij aangeefsters hebben afgelegd zie de bewijsmiddelen 7 en 8 , bevestigen weliswaar onderdelen van de verklaringen van [betrokkene 2] en [betrokkene 1] en zijn in die zin van belang, maar eveneens onvoldoende toereikend om als steunbewijs te dienen.

De vraag of aan het bewijsminimum van artikel , tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering is voldaan, laat zich niet - zo blijkt uit op dit punt relevante jurisprudentie van de Hoge Raad - in algemene zin beantwoorden, maar vergt een beoordeling van het concrete geval. Alle aspecten van de onderhavige strafzaak beziende is het hof, anders dan de rechtbank, van oordeel dat de aangifte van de één in dit geval zeer wel kan dienen als steunbewijs voor die van de ander.

De omstandigheid dat er sprake is van twee afzonderlijke, betrouwbaar geachte aangiftes van soortgelijke, zo niet identieke delicten tegen dezelfde verdachte kan in deze zaak tot geen andere conclusie leiden dan dat deze elkaar over en weer, niet alleen in feitelijke, maar ook in bewijstechnische zin, ondersteunen. Op grond van hetgeen hiervoor is overwogen en de hierna opgenomen bewijsmiddelen kan niet worden gesproken van slechts één bron.

De evidente samenhang tussen beide bronnen zou daarmee ten onrechte worden miskend. Het hof acht derhalve bewezen dat verdachte het onder 1, 2 en 3 ten laste gelegde heeft begaan Volgens het tweede lid van art. Deze bepaling strekt ter waarborging van de deugdelijkheid van de bewijsbeslissing, in die zin dat zij de rechter verbiedt tot een bewezenverklaring te komen ingeval de door één getuige gereleveerde feiten en omstandigheden op zichzelf staan en onvoldoende steun vinden in ander bewijsmateriaal.

De vraag of aan het bewijsminimum van art. De Hoge Raad kan daarom geen algemene regels geven over de toepassing van art. Opmerking verdient nog dat het bij de in cassatie aan te leggen toets of aan het bewijsminimum van art. In het onderhavige geval kan niet worden gezegd dat de tot bewijs gebezigde verklaringen van aangeefster [betrokkene 1] met betrekking tot feit 1 en aangeefster [betrokkene 2] met betrekking tot feit 2 en feit 3 onvoldoende steun vinden in het overige bewijsmateriaal, in aanmerking genomen dat het Hof ten aanzien van deze feiten niet onbegrijpelijk heeft vastgesteld dat de verklaringen van de aangeefsters elkaar over en weer ondersteunen wat betreft de aard van de ontuchtige handelingen gepleegd door de verdachte en de wijze waarop die handelingen in de woning van de verdachte plaatsvonden terwijl het Hof in de bewijsvoering tevens heeft betrokken de verklaring van de getuige [getuige] bewijsmiddel 8.

Dit arrest is gewezen door de vice-president W. Nuy, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 4 juli Zoekresultaat - inzien document ECLI: Link gekopieerd naar het klembord. Hofstee heeft geconcludeerd tot verwerping van het beroep. De raadsman heeft daarop schriftelijk gereageerd.

Ten laste van de verdachte is bewezenverklaard dat: Deze bewezenverklaringen steunen op de volgende bewijsmiddelen: Een in de wettelijke vorm op 30 januari opgemaakt proces-verbaal van aangifte, nummer PL01VG- , opgemaakt door [verbalisant 1] , brigadier bevoegd zedenrechercheur en [verbalisant 2] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur , van politie Groningen, opgenomen op de pagina's 22 tot en met 44 van een dossier met proces-verbaalnummer van de politie Noord-Nederland, Unit Districtsrecherche Groningen, Cluster Zeden, in de wettelijke vorm opgemaakt door [verbalisant 3] , brigadier, en gesloten op 4 juli , voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: Ik was 7 jaar oud.

Dat was toen mijn moeder met mij vertrok uit mijn ouderlijk huis. Hoe ging het met jouw moeder qua relaties? Wat voor een man was [verdachte]? Eerst was hij heel aardig tegen mij, maar ik merkte wel dat hij overheersend tegen mij was. Hebben je moeder en [verdachte] samen nog kinderen gekregen? Je ben hier gekomen om aangifte te doen.

Waar doe je aangifte van? Wanneer is dat begonnen? Toen ik 9 jaar oud was. Hij woonde een paar maanden bij mijn moeder. Met hij bedoel je? Wat kun je vertellen over de eerste keer dat [verdachte] jou op seksueel gebied benaderde? Hoe is het toen verder gegaan? Waarom ging je daar aan zitten? Hoe ging het verder?

Ik zie dat je huilt. Je komt dan op een leeftijd dat je ongesteld gaat worden. Hoe oud wasje toen? Het was bijna om de dag. Wanneer woonde jij in Nieuw-Buinen? Mijn hele leven tot mijn 12e. Naar welk adres ben je toen gegaan? Wat is het volgende adres?

Wanneer gebeurde dat voorval met dat bierflesje? Dat was in Ter Apel. Dat was tussen mijn 12e en 13e jaar. En met dat zomerjurkje? Hoe was jouw positie als je hem moest pijpen? Over wat voor houdingen hebben we het als je gepenetreerd werd? Dat hij mij zag als zijn bezit. Dat ik alleen maar seks met hem mocht hebben. Dat ik een mooie reserve voor hem was als mijn moeder geen seks wilde, dat hij dan bij mij kwam.

Je vertelde gisteren ook over een verwonding aan je lip. Waar waren jullie toen? Wat was het gevolg van het slaan? Wat is volgens jou de reden dat hij zo flipte? Hoe was de band met je moeder door de jaren heen? Hoe ging hun huwelijk? Wat heb je daarvan gezien?

Heb jij er ooit met je moeder over gesproken? Hoe denk je daar nu over? Dat is anders, dacht je. Wanneer heb je er voor het eerst met iemand over gesproken? Hoe ging het toen verder? Een in de wettelijke vorm op 25 februari opgemaakt proces-verbaal van verhoor aangeefster, nummer PL01VG- , opgemaakt door [verbalisant 4] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur en [verbalisant 2] , hoofdagent bevoegd zedenrechercheur, van politie Groningen, opgenomen op de pagina's 46 tot en met 59 van het onder 1 genoemde dossier, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: Wat kan je moeder gemerkt hebben van het seksueel misbruik?

Wat deed jij dan? Wat zijn de minder sterke kanten van je stiefvader? Wil je omschrijven hoe het misbruik doorgaans verliep? Hij droeg vaak een joggingbroek en een onderbroek. Deze liet hij dan naar beneden zakken.

Ik moest zijn piemel vaak zelf nog hard maken. Wat doet hij dan als hij klaargekomen is? Soms moest je ook wel mee naar beneden. Hoe gaat dat dan?

Hoe oud was je toen dit zo begon op deze manier dat je mee moest naar beneden? Hij zei vrij weinig. Alleen dat ik me om moest draaien of dat ik anders moest gaan zitten. Je vertelde dat dit op de bank gebeurde. Gebeurde dit ook wel eens ergens anders? De vorige keer vertelde jij dat je ook vaak in zijn slaapkamer moest komen. Ja, dat was vaak overdag. Je vertelde ook datje ongeveer 11 jaar was toen hij begon met penetratie.

Ik probeerde na het pijpen soms nog wel stiekem mijn tanden te poetsen. In hoeverre heb jij last gekregen van psychische klachten? De door [betrokkene 2] op 18 februari ten overstaan van de gedelegeerd raadsheercommissaris in strafzaken bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onder ede afgelegde verklaring, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: De verklaringen bij de politie heb ik naar waarheid afgelegd. Een in de wettelijke vorm op 13 februari opgemaakt proces-verbaal van bevindingen, nummer PL01VG- , opgemaakt door [verbalisant 2] en [verbalisant 4] , beiden hoofdagent en bevoegd zedenrechercheur van politie Groningen, opgenomen op pagina 67 tot en met 78 van het onder 1 genoemde dossier, houdende een weergave van het met [betrokkene 1] , geboren op [geboortedatum] , gehouden informatie gesprek, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: Hoe is de band met je vader?

Wat bedoel je met nadat het gebeurd was? Hoe oud was je toen het begon? Hoe weet je dat? Omdat ik jarig was. Ik ben jarig op [datum]. Toen je zes werd op [datum] is dat begonnen? Waar was je toen dat begon? Is het dan middag of begin van de avond? Nee, in de nacht. Was je die dag al jarig of de volgende dag? Ik was al jarig geweest. Je moeder lag op de bank en jij lag op je eigen kamer.

Wat gebeurt er dan? Hij kwam mijn kamer binnen en toen Waar was jij in je kamer. Waar gaat hij naartoe als hij de kamer in komt? Wat bedoel je met zijn kamer.

Wat zegt hij als jullie op het bed zitten? Wat doe je dan? Ik ging bij hem onder de dekens liggen. Weet je nog wat je aan had? Het was een nachtjapon, met roze, wat net boven de knieën uitkwam. Weetje nog watje vader aan had? Zijn shirt en zijn boxer. Je ligt onder de dekens. Wat gebeurt er op dat moment? Mag ik eerst wat roken?

Ik weet ook dat jullie geen vragen mogen stellen, waaruit ik iets kan halen. Korte onderbreking voor een sigaret. Gaat het een beetje? Is het goed dat ik mijn schriftje erbij pak? Je mag het vertellen, zoals jij het wilt. Ik bleef dan altijd wakker tot mijn vader thuiskwam. Dan kon ik gaan slapen. Wat heb je opgeschreven over het moment dat het begon? Dat probeerde ik steeds over te slaan.

Op wat voor plekken heeft hij je aangeraakt? Wat bedoel je daarmee? Mijn kut, zeg maar. Hoe deed hij dat? Ik lag op mijn zij en hij kwam aan de achterkant tegen mij aanliggen. Hij raakt je kut aan via de achterkant? Wat doet hij met die hand? Gewoon voelen, zeg maar. Ik had mijn kleren nog wel aan. Voelt hij dan over of onder je kleding? Is er die nacht nog meer gebeurd? Wat is er nog meer gebeurd? Hij deed de deur op slot en jij moest je kleren uitdoen en dan?

Hij ging overal aan mij zitten. Moet ik dat ook zo zeggen? Zeg het maar gewoon. Moet ik het zeggen? Lukte het ook om met zijn vingers in je kut te komen? Ik denk het wel, want het deed heel veel pijn. Nou ja, dat ik niet mocht huilen. Wat heeft hij nog meer gedaan die nacht? Wat gebeurt er daarna? Daarna ging hij met zichzelf bezig. Nu achteraf weet ik wat dat is. Ik moest er naar kijken van hem. Daardoor heeft haar vader nu een zwak hart en slechte longen; hij is vaak benauwd. Elke dag ziet ze haar vader uitgeput op de bank zitten, Romy is eraan gewend.

Toch maakt ze zich best vaak zorgen. Wordt papa wel oud? Gelukkig kan ze al haar gevoelens kwijt in street dance. Als Romy danst, vergeet ze alles. Ook de ziekte van haar vader. Vera 10 heeft veel zussen. Een daarvan, haar jongste zusje Eris, is geboren met een open ruggetje. Eris zit in een rolstoel en kan niet zelf eten en drinken.

Vera gaat graag met haar zussen naar de Efteling, maar dat wordt moeilijker met Eris die steeds zwakker wordt. Daarom bouwt de familie voor Eris een sprookjesbos in de achtertuin. Ook de tuinhut van Vera moet wijken. Zoals Vera wel vaker moet inleveren. Toch doet ze het, omdat ze veel van haar zusje houdt.

Meintje 11 heeft een blinde vader en een moeder die nauwelijks kan zien. Dat houdt in dat Meintje vaak de ogen van haar ouders is. Soms is dat een grote verantwoordelijkheid. Als ze met haar ouders in het openbaar vervoer reist, is dat behoorlijk spannend. Er kan best iets misgaan en als dat gebeurt, voelt Meintje zich schuldig. Gelukkig kan ze er goed over praten met Lena, haar beste vriendin die in dezelfde straat woont. Oma heeft een kapotte rugwervel en ligt vaak op een bed in de woonkamer.

Errol vindt het allemaal heel normaal. Toch zou hij, net als andere kinderen, wel eens zonder zorgen de straat op willen gaan. Nike is een grappig en eigenwijs meisje van 7. Als ze het zelf zou mogen beslissen, zou ze daar direct mee stoppen. Anders zijn dan haar vrienden vindt ze maar niks. Nou, misschien alleen als die hun vinger tussen de deur krijgen of zo. Na veel zeuren vinden haar ouders het goed dat ze één dag geen pillen slikt.

Maar of dat een goed idee is? Ik kan niet slapen. Lux gaat naar een speciale slaapkliniek om onderzocht te worden, want waarom kan ze niet slapen? De dokter laat haar een nacht in het ziekenhuis slapen om te kijken of hij een lichamelijke oorzaak van het slaapprobleem kan vinden. Of heeft haar slaapprobleem een dieperliggende oorzaak?

De eerste jaren van de kleine Sisi en Wanwan in het Chinese weeshuis zijn zwaar. Ze krijgen geen aandacht, hebben honger en niemand begrijpt waarom ze niet praten. Pas in Nederland blijkt dat de tweelingzusjes slecht kunnen horen en zien. Sisi en Wanwan krijgen hulp en wat heel bijzonder is, ze spelen nu zelfs harp! Deze winter trekt de tweeling met hun harp het dorp door, om geld voor hun leeftijdsgenootjes in te zamelen. Sarah heeft een geheim dat zo erg is, dat het haar geest en lichaam beheerst.

Door traumatische ervaringen op jonge leeftijd heeft zij een ernstige angststoornis ontwikkeld. Via haar schilderijen en gedichten laat Sarah de buitenwereld dichter bij haar gevoelens komen en probeert zij haar zelfvertrouwen te herwinnen.

Zijn bijnaam Haiduc betekent gangster en dat past wel bij de stoere Nicu. Hij leeft in een harde wereld; hij is verslaafd aan de drugs, liep al op zijn zevende van huis weg en leefde jarenlang onder de grond. In de riolen van Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Nu woont hij bij Raluca. De drugs hebben zijn lichaam bijna verwoest en hij moet kiezen: Hoe zal het de slechthorende tweeling Matthijs en Josien afgaan als zij voor het eerst niet meer samen in een 'dovenklas' zitten maar elk apart op een 'gewone' middelbare school?

De dag dat ik besloot De jarige Guido is geboren als een jongen, maar voelt zich een meisje. Al zo lang als Guido het zich kan herinneren, speelde hij met meisjesspeelgoed en wilde hij jurken dragen. Nu doet hij dat alleen in het weekend, omdat zijn moeder bang is dat hij gepest wordt als hij in een rok naar school gaat.

Oscar is geboren in Polen en woont nu met zijn adoptieouders en zijn broers in West-Friesland. Elke dag gaat hij met de taxi naar groep 8 van het speciaal onderwijs.

Oscar heeft namelijk FAS. Dit wil zeggen dat zijn biologische moeder alcohol dronk terwijl Oscar in haar buik zat. Volgend jaar gaat Oscar naar een nieuwe school en dat vindt hij erg spannend. Op school voelt hij zich veilig, maar hoe zal dat straks zijn? Hoe Ky Niels werd. Rotjes in drollen stoppen en dan aansteken, belletje trekken en heel veel voetballen. Daar wordt Ky superblij van, maar ze voelt zich ook al jaren ongelukkig omdat ze een meisjeslichaam heeft.

Afgelopen zomer heeft Ky het eindelijk aan haar ouders verteld: En ze wil een andere naam: Els van Driel Productie: De moeder van Julia 10 heeft borstkanker en wordt daarom geopereerd. Julia snapt deze ziekte nog niet zo goed en ligt daarom vaak verdrietig in bed. Om haar angsten de baas te kunnen probeert ze er zoveel mogelijk over te weten te komen: Net als haar grote voorbeeld Freek in het Wild heeft ze begrepen: Hij woont al twee jaar niet meer thuis, omdat het niet goed ging.

Hij woont in een speciale kliniek voor militairen die dezelfde ziekte hebben en leert daar beter met zijn ziekte omgaan. Hij is bijna klaar met de behandeling en mag binnenkort naar huis, maar daar zit Indy eigenlijk helemaal niet op te wachten.

Het ging net zo goed met alleen haar moeder, broertje en zusje, zonder dat ze voortdurend moet opletten of ze haar vader niet boos maakt. Op school heeft ze weinig vrienden. Het gekke is namelijk dat Indy soms net zo boos kan worden als haar vader: Haar klasgenoten snappen dat niet en hebben daarom weinig zin om met haar te spelen. Ze doet haar best zichzelf te snappen. Dan snapt ze misschien ook meer van haar vader én snappen de kinderen in de klas haar weer beter en kan ze meer vrienden maken.

Dat zou ze heel graag willen. De twaalfjarige Izzet heeft een geestelijk gehandicapt zusje, Aïsha. Ze is altijd druk en schreeuwt heel hard en veel. Voor Izzet is dit lastig, hij houdt juist van rust en lezen. Maar thuis is het nooit stil. Daarom trekt hij zich graag terug in de natuur. Hier kan hij genieten van de stilte en fantaseren over Harry Potter en zijn lievelingsdieren uilen. Izzet vindt het erg vervelend dat zijn zusje niet kan praten. Hij zou haar graag willen uitleggen hoe hij zich voelt.

Toch weet Izzet ook één ding zeker; hij houdt erg veel van Aïsha en zal altijd voor haar klaar staan. Ya-Keylah 11 heeft een bijzondere naam, twee lieve broertjes die soms ook irritant zijn, en Op slechte dagen heeft ze grote opgezwollen handen en voeten.

Ya-Keylah zorgde daarom veel voor haar moeder en haar broertjes. Zoveel dat het op school steeds slechter ging. Gelukkig heeft Ya-Keylah ook oma Ingrid en opa Bert. Omdat haar moeder niet meer voor haar en haar broertjes kan zorgen, wonen ze nu bij hen. Het is moeilijk, want Ya-Keylah mist haar moeder vaak. Maar als ze bij haar moeder is, mist ze oma weer. Eigenlijk wil ze twee dingen: De twaalfjarige Job heeft een zieke vader, moeder en grote broer. Zijn moeder en broer weten hun auto-immuunziekte met medicijnen aardig in bedwang te houden.

Maar wat zijn vader precies heeft, is na vijf jaar medisch onderzoek nog altijd niet duidelijk. Die onzekerheid drukt als een zware last op het gezin — en op Job in het bijzonder.

En alsof dat nog niet genoeg is, komt dan ook nog zijn overgrootmoeder te overlijden. Met zijn voorliefde voor speelfilms en acteren bevecht Job het vraagtekenmonster van de ziekte van zijn vader. Zal hij hem weten te verslaan? Daan 13 woont samen met zijn moeder Ruth en broer Bram in een rommelig huisje in Amsterdam.

Ruth heeft ME, een ingewikkelde vermoeidheidsziekte, en ligt daardoor het grootste deel van de dag op de bank. Daan houdt van voetballen, filosoferen en schaken, maar dat hij kan niet vaak meer met zijn moeder doen. Als het slecht gaat met haar voelt hij zich vaak verdrietig, maar Daan probeert steeds meer zijn eigen weg te kiezen. Net als zijn grote held Ibrahimovic.

Jesse 10 laat ons zien, dat je voor plezier niet veel middelen nodig hebt. Soms vindt hij alle beperkingen en zorgen voor zijn moeder Hansje vervelend. Zijn moeder heeft een dusdanig vergevorderd stadium van ALS, dat ze compleet verlamd is. Ondanks dat komen Jesse en zijn beide moeders met muziek, humor en een hoop kattenkwaad hun dagen wel door. Mijn ding is taal zeg maar echt niet. Dennis 13 is een jongen die de woorden in zijn hoofd niet goed kan vinden.

Hij heeft dysfasie, een erfelijke afwijking waardoor het taalgebied in de hersenen niet volledig is ontwikkeld. Toch doet Dennis extra zijn best om op dezelfde school te blijven als zijn vriendjes en piekert hij zich suf over welke woorden hij kan gebruiken om te vertellen dat hij een meisje echt leuk vindt.

Xander de Boer Producent: Een battle tussen de jongens of de meiden! Wie maken de mooiste wagen van het Wolcorso? Het gaat er heet aan toe tijdens de voorbereidingen van het jaarlijkse Wolcorso in de Achterhoek. Wie maken de mooiste wolwagen? De jongens of meiden van groep 8? Wat zo gezellig begon lijkt uit te monden in een ware "battle tussen de seksen". Voetballen kan hij wel, maar zichzelf introduceren niet. We zien hem toelating doen voor de gymleraren-opleiding.

Jamey is een knappe jongen die goed zou liggen bij de meisjes. Alleen hij durft ze niet te benaderen, omdat hij nauwelijks uit zijn woorden komt. Totdat hij een spoedstottercursus gaat volgen. Joëlla, Best Friends Forever.

Joëlla 13 lijkt op het eerste gezicht een gewoon meisje. Haar moeder heeft tijdens de zwangerschap veel alcohol gedronken waardoor Joëlla's hersenen niet goed zijn ontwikkeld. Daardoor is het niet alleen moeilijk om te leren, maar ook om vrienden te maken. Maar Joëlla geeft niet op. Kelly is 11 jaar, woont in Jeruzalem en is gek op haar mooie lange haar. Ze denkt er nu over om haar haar te doneren aan kinderen die door een medische behandeling hun haar verliezen.

Zijn ouders zijn doof, maar Tristan 10 hoort wel. Hij merkt hoe gescheiden de werelden van horenden en doven zijn als zijn vader geen trainer van Tristans voetbalteam mag worden. Tristan vindt hem de beste trainer die er is.

Hij speelt zelfs bij het Nederlands doventeam. Dat begrijpen Tristans teamgenoten ook. Soulaima El Khaldi Productie: Vannacht worden we vrouwen. Ismini 13 slaapt vaak bij haar buurmeisje Komal Ze zijn hun hele leven al vriendinnen, maar wat gebeurt in het jaar dat ze vrouw worden? Ze zullen meer veranderen dan ooit. Een jaar lang werden ze gefotografeerd wanneer ze bij elkaar logeerden. Zelf zijn ze ervan overtuigd dat het tussen hen altijd het zelfde zal blijven.

Maar is dat ook echt zo? Merlijn en de rode appel. Merlijn 11 is een vrolijke, slimme jongen met een hoofd vol ideeën. Maar er is een groot probleem: Merlijn heeft autisme en kan niet naar school. Een schoolklas is voor hem veel te druk.

Een harde stem, ruziënde kinderen of een gemene opmerking komen extra hard bij hem binnen. Daar wordt hij depressief van en daarom blijft hij liever thuis. Katerina uit Tsjechië wil samen met haar hond Copi gewonde mensen redden uit de puinhopen naar een ramp. Hiervoor moeten zij allerlei reddingsexamens doen. Zal zij haar diploma halen? Haar moeder heeft al twee keer een hartaanval gehad en Senna wil niet dat ze weer naar het ziekenhuis moet. Wat als je moeder elke dag om 5. Deze aflevering van Bikkels gaat over borderline.

Over Rosa, Suzy-Anne en Fleur, drie bijzondere zussen. Ze wonen in een drukke woonwijk, met om hen heen veel mensen en andere huizen. Maar soms voelt het alsof ze op een eiland wonen. Ver weg van iedereen. De meeste tweelingen lijken op elkaar, maar bij Alexey 9 en zijn broer Maxim vijf minuten ouder is dat niet zo.

Maxim heeft namelijk een zware vorm van Downsyndroom, waardoor hij in zijn hoofd eigenlijk een baby van 1 jaar oud is. Alexey, die uit een Russische familie komt, zorgt vaak voor Maxim. Hij haalt hem soms uit bed, geeft hem eten en drinken en troost zijn broer als die verdrietig is. Maar bovenal probeert hij hem van alles te leren.

De moeder van Rowencia heeft een ingewikkelde ziekte: Dat kan je krijgen als je vroeger nare of enge dingen hebt meegemaakt en daardoor ben je heel vaak moe, of boos, of bang. Rowencia doet veel in huis en zorgt vaak voor haar jongere broertje en zusje. Ze heeft nog nooit aan iemand verteld dat haar moeder ziek is. Ook niet aan haar beste vriendin Luca. Ze wil het wel, maar hoe leg je zoiets uit?

Het was schrikken voor Tess 11 toen haar vader Eric een ernstig ongeluk kreeg. Na 10 maanden en 16 operaties, komt hij eindelijk weer naar huis. Maar haar vader is anders. Zijn hart is kapot en hij heeft een extra hart gekregen op batterijen. Tess helpt haar vader met alles, zelfs met het schoonmaken van zijn wond. Ze hoopt dat ze ooit haar oude vader weer terug krijgt.

Toch is Martin niet meer de vader die hij vroeger was… Een jaar geleden werd ontdekt dat Martin lijdt aan Alzheimer. Zijn vader raakt voortdurend van alles kwijt en de schittering in zijn ogen is verdwenen. Yannick helpt zijn vader met zoeken en met dagelijkse taken zoals boodschappen doen. Hoe voelt het om je geheugen en de grip op het leven kwijt te raken? Mijn vader is dement. Marit is 8 jaar. Ze heeft een vader die heel veel vergeet. Hij vergeet soms wel eens om naar de wc te gaan.

Haar vader heeft Alzheimer. Bikkels duikt in het leven van de jarige Esmee. Hij kan daar niks aan doen, maar heeft er wel last van. En niemand begrijpt het, want aan de buitenkant zie je er helemaal niets van Esmee houdt zoveel mogelijk rekening met haar broertje en probeert te voorkomen dat hij boos wordt.

De moeder van Joy 12, bijna 13 heeft een ernstige longziekte en waarschijnlijk niet lang meer te leven. Daarom doet Joy veel in huis, zoals de was ophangen, koken en stofzuigen. Haar stoere Engelse vader is ook ziek: Af en toe is Joy daarom verdrietig en zou ze willen dat ze een broertje of zusje had.

Maar meestal is ze vrolijk en denkt ze niet te veel aan de toekomst. Joy doet liever leuke dingen. Hanneke 7 en Noah 9 hebben een broertje en zusje met kanker.

De meeste aandacht gaat natuurlijk naar het zieke kind, maar hoe is het om dit als brusje broertje of zusje mee te maken? Wat is hun verhaal? In deze film vertellen ze over hun angst, jaloezie en ze hebben nog een hoop vragen. Oma Lien 84 heeft Alzheimer en raakt langzaam van de wereld vervreemd. Kleindochter Christel 14 bezoekt oma Lien twee keer per week, ondanks haar drukke leventje. Maar ze mist haar actieve en zorgzame oma van vroeger.

Zal Christel nog een glimp van haar oude oma opvangen of blijft het bij mooie herinneringen? Annelies de Wit Productie: Mijn moeder is lesbisch.

De jarige Anne Sophie vertelt over haar moeder, die drie jaar geleden verliefd is geworden op een andere vrouw en daar inmiddels ook mee getrouwd is. Anne Sophie vond het in het begin best gek om haar moeder met een andere vrouw te zien zoenen, maar inmiddels is ze eraan gewend. Mijn vader is vermist. Dimitri is tien jaar oud. Zijn vader is vijf jaar geleden plotseling verdwenen.

Als ik in de spiegel kijk. Tijdens een barbecue raakt de jarige Dilan ernstig verbrand; in drie seconden verandert haar leven voorgoed. Nu staat ze voor verstrekkende en moeilijke keuzes. Kiest ze voor pijnlijke operaties die de littekens verminderen? Kan ze accepteren dat haar gezicht en leven nooit meer als vanouds zullen zijn?

Vier jaar geleden stierf Anne Haar hartsvriendin Laura 13 en Anne´s broertje Daan 11 bleven achter. Nu is Laura 18 en Daan 16 jaar oud. Er is veel gebeurd. Anne´s oude kamer, waar Laura graag doorheen dwaalde, is bijvoorbeeld tegenwoordig de kamer van Daan. Mijn vader zit in de gevangenis. Wendy ziet haar vader maar een keer in de vier weken, en ik zie hem ook niet op mijn verjaardag, of met Sinterklaas, want mijn vader zit in de gevangenis.

Jurre 15 is op het eerste gezicht een hele normale, blonde Friese puber. Er is echter één groot verschil: Die ziekte zorgt ervoor dat Jurres vader niet alleen vergeetachtiger is, maar ook niks meer onderneemt. Als gevolg hiervan ziet Jurre zijn vader steeds minder. Daarom organiseert Jurre zelf een uitstapje naar Vlieland.

De jarige Mazin is doof en staat aan de vooravond van een operatie waardoor hij straks kan horen. Hij ziet er tegenop. Bij zijn vriendin is de operatie mislukt. Zij voelde na afloop stroomstoten in haar hoofd. Straks overkomt hem dat ook!

Toch is Mazin ook nieuwsgierig. Hoe zal de wereld klinken? Zullen de geluiden zijn leven veranderen? Mookie 9 is geheim agent , woont in de Bijlmer en leeft een leven vol dromen, spanning en avontuur. Maar in het dagelijkse leven worstelt hij met een vreemde bloedziekte met een rare naam: Maria Teresa 12 houdt van zingen, pianospelen, dansen en is de slimste van de klas. Haar zusje Elisabetta is verstandelijk gehandicapt. Als dat niet zo was, zouden ze heel veel op elkaar lijken.

Soms mist ze het wel, een zusje zoals zij. Haar zusje is misschien moeilijk te begrijpen, maar als Maria Teresa haar best doet, kan ze zien hoe mooi de wereld door de ogen van Elisabetta is. Jan Willem den Bok Productie: Sarah 11 kan 's nachts niet slapen.

Uren ligt ze wakker, ondanks verwoede pogingen hier verbetering in aan te brengen. Omdat haar moeder ziek is en niet voor haar kan zorgen, woont Sarah in een pleeggezin. Ondanks haar zorgzame pleegouders vindt Sarah het moeilijk om haar draai in het gezin te vinden. Het liefst woont ze nog bij haar moeder. Gaandeweg ziet Sarah in dat dat niet kan. Zal dit inzicht haar helpen om in slaap te vallen? Malte, zijn nieuwe school.

Malte woont in Duitsland en hij is gek op zwemmen. Hij heeft een handicap aan zijn arm, maar ondanks dat traint hij elke dag heel hard. Maar dan moet hij naar een nieuwe school waar hij nog niemand kent. Redt hij het zonder zijn oude vrienden? En hoe zullen de leerlingen reageren op zijn handicap? Mijn moeder heeft twee mannen. Mijn vader gaat dood. Julia 11 jaar ziet haar vader slechts eens in de week, en weet elke keer niet of zij hem de volgende week nog ziet, want haar vader heeft ALS Amyotrofe laterale sclerose.

Maar dan blijkt er volgens een dokter een oplossing te zijn. Haar hersenen worden gekoppeld aan een computer en door het spelen van een computerspel kan ze haar concentratie trainen. Gaat het haar lukken om urenlang stil te zitten om haar concentratie te verbeteren? Mijn moeder is blind. Timo 10 jaar doet altijd heel veel chocoladevlokken op zijn brood, want zijn moeder merkt daar toch niets van. Ze is namelijk blind. Ik ben bang voor clowns. Or is een jongen uit Israël en toen hij acht jaar was, heeft hij een spannende film met gemene clowns gezien.

Op een dag besluit Or om van zijn angst af te komen. De jarige Pien uit Blaricum is een vrolijk meisje, behalve als het slecht weer is. Ze is namelijk doodsbang voor onweer en bliksem. Ze gaat dan niet naar buiten en durft zelfs niet bij het raam te staan.

Pien besluit dat ze haar angst wil overwinnen door naast een gigantische bliksemmachine te gaan staan. Gaat het haar lukken? Mijn moeder is klein. Lotte is 12 jaar. Haar moeder Mariëtta koopt haar kleding op de kinderafdeling.

De moeder van Lotte lijdt aan Achondroplasie. Achondroplasie is een moeilijk woord voor 'dwerggroei', oftewel kleine mensen. Vaak vinden lilliputters het niet prettig om zo genoemd te worden, dus spreken we vaak over kleine mensen. Boos of verdrietig is Lotte ook wel eens. Vooral wanneer ze gezellig samen met haar moeder door de stad loopt.

Mijn vader is transseksueel. Roy is 12 jaar. Hij woont samen met zijn zus Jessica, moeder Suzanne en Nana. Nana is een combinatie tussen mama, papa en Nathalie.

Nana wist al heel lang dat ze in een verkeerd lichaam zat. Ze werd daar heel ongelukkig van. Roy vindt het helemaal niet vreemd dat hij twee moeders heeft. Marit is acht jaar.

La Vie en Rose. Petruska is een opvallend meisje, ze kan prachtig zingen. Sinds ze de beroemde zangeres Edith Piaf heeft ontdekt heeft ze één grote passie: Petruska is slechtziend en kan alleen op pad als er iemand met haar meegaat.

Dat vindt ze best lastig, liever zou ze ook alleen ergens naartoe willen gaan. Lukt het haar om op reis te gaan en de stad te bezoeken zodat ze het graf van Edith Piaf in Parijs kan bezoeken? De man die alles kan. De elfjarige Malik heeft het Syndroom van Down.

Als hij naar Afrika verhuist, staat zijn hele wereld op zijn kop! Maar als zijn vader hem op een avond een oud familieverhaal vertelt, verandert Maliks wereld. De harde werkelijkheid lijkt opeens niet zo hard meer. Door de oren van Ellen. De jarige Ellen hoopt te ontsnappen uit de dove wereld waar ze in opgroeit. Ellen praat niet met haar stem, maar met haar handen, in gebarentaal, want ze is doof.

Ellen moet kiezen naar welke middelbare school ze gaat. Ze wil niet naar het doveninternaat, zoals andere dove kinderen. Ze wil het liefst naar een gewone school of anders naar de slechthorende school. Net als haar hartsvriendin Myrthe die slechthorend is. De jarige Israëlische Michal is dol op haar verstandelijk beperkte zusje Maayal. Maayal kan door haar beperking maar met weinig mensen communiceren, haar zus is steun en toeverlaat.

Michal werkt als vrijwilligster bij de organisatie Wings of Hope, een club die 'gezonde' kinderen in contact brengt met 'beperkte' kinderen. Michal hoopt dat het haar en haar zus lukt om dingen te kunnen doen zoals in een normaal gezin worden gedaan. Ze werken hard om samen een familiefeest te organiseren waar Maayal voor het eerst zelfstandig iets kan doen. Gaat het de zusjes lukken? De Nederlandse Gooitske 9 krijgt twee - voor haar onbekende - meisjes van dezelfde leeftijd uit Wit-Rusland te logeren.

Ze komen hier om aan te sterken, omdat door de Tsjernobylramp van 25 jaar geleden er in Wit-Rusland geen groente en fruit van eigen bodem gegeten kan worden. Tijdens hun verblijf in Nederland genieten ze van de frisse lucht, het gezonde eten, de zee en ontdekken ze nieuwe dingen.

Alle meisjes krijgen er vroeg of laat mee te maken: Valeska 13 en Cherissa 13 praten openhartig over zichzelf en hun borsten die gaan groeien. Welke soorten en maten zijn er allemaal?

Anneke de Lind van Wijngaarden Productie: Pavan wordt op school altijd gepest. Sinds zijn zesde jaar zit hij van top tot teen onder het eczeem. Door de jeuk kan hij de verleiding niet weerstaan om flink te krabben. Afleiding zoekt hij in Indiase films en de acteur waar hij groot fan van is: Demi 15 wordt geboren met een open ruggetje Spina Bifida. Doordat de artsen dit te laat zagen komt zij in een rolstoel terecht.

Demi wil het vwo doen en rechten studeren. Maar bovenal wil zij met haar pony Luca meedoen aan de Paralympics in Merle krijgt de opdracht om een houten beeld te maken voor het ziekenhuis in haar stad Zutphen. Zelf heeft ze ook in het ziekenhuis gelegen, maar nu is ze weer beter en kan ze met haar grote hobby aan de slag: Het is haar eerste echte opdracht. De broers Rino 11 en Nik 9 zijn onafscheidelijk, maar ze verschillen enorm.

Nik is geboren met de spierziekte Spinale Spieratrofie. Rino is lichamelijk sterk en doet aan wedstrijdzwemmen. Als Rino een belangrijke wedstrijd moet zwemmen draagt hij deze op aan zijn broertje. Laura 14 en Anne 13 waren hartsvriendinnen. Maar Anne overleed aan de gevolgen van leukemie. Nu moet Laura leren leven zonder haar hartsvriendin. Om toch nog onafscheidelijk te zijn, doet Laura een kettinkje om met daarin een beetje van Anne's as.

De jarige Greg is doodsbang voor honden. Hij gaat in therapie om van zijn hondenfobie af te komen. Zal Greg honden durven te aaien? Ik ben een meisje! Joppe is een mooi meisje van 14 jaar. Ze heeft een oogje op Brian. Maar wat Brian nog niet weet, is dat ze eigenlijk een jongen is. Ik ben echt niet bang! Mack 'De Racekabouter' 9 is een gedreven, bijdehante en soms brutale motorcrosser.

Toen hij geboren werd dachten de doktoren dat hij slechts enkele dagen te leven had, omdat zijn hart aan de verkeerde kant zit.

Wonderbaarlijk genoeg hadden zij ongelijk en werd Mack een stoere motorcrosser. De wedstrijden waar hij aan mee doet zijn best gevaarlijk, maar hij is echt niet bang. De jarige Anne is een prachtig meisje.

Een meisje waar je naar blijft kijken. Anne heeft Gilles de la Tourette. Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, bijvoorbeeld zomaar een rondje draaien, of overal even aan likken. Anne heeft het daar soms moeilijk mee, vooral op school. Het liefst 'vliegt' ze door het leven, want dan zie je niks en is ze op haar best.

Catherine van Campen Productie: Kleren aan, kleren uit.Plassende meiden schoonzoon neuken


About the Author